Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BISKUPI O SREDNJEM ISTOKU

Biskupska sinoda o Srednjem istoku

papa
Reuters
19.01.2010.
u 14:24

Prihvaćajući zahtjeve mnogih biskupa od Egipta do Irana, papa Benedikt XVI. sazvao je biskupski sastanak koji će se održati od 10. do 24. listopada 2010. s temom "Katolička crkva na Srednjem istoku: zajedništvo i svjedočenje".

RIM – Betlehem, Nazaret, Jeruzalem su imena draga i na srcu su svim kršćanima i ljudima dobre volje, a o njima i o stanju na tim prostorima raspravljat će posebna  skupština biskupske sinode za Srednji istok. Prihvaćajući zahtjeve mnogih biskupa od Egipta do Irana, papa Benedikt XVI. sazvao je biskupski sastanak koji će se održati od 10. do 24. listopada 2010. s temom "Katolička crkva na Srednjem istoku: zajedništvo i svjedočenje“. Radni dokument sinode, koji će Benedikt XVI. predati predstavnicima katoličkih istočnih crkava tijekom svoga apostolskog putovanja na Cipar od 4. do 6. lipnja, predstavio je danas u Vatikanu na konferenciji za novinare glavni tajnik biskupske sinode mons. Nikola Eterović.

Potrebno je srušiti zid straha, nepovjerenja i mržnje u našem prijateljstvu sa Židovima i muslimanima, Izraelcima i Palestincima kao što je Krist srušio zid koji je dijelio Židove i Grke. To je zadaća kršćana. U dokumentu se naglašava kako je potrebno stvoriti skupine prijateljstva i razmišljanja na putu prema miru između Židova, muslimana i kršćana.

Izraelska okupacija palestinskih teritorija, kao i nekih libanonskih i sirijskih prostora, stvara odbojno stanje između Palestinaca i arapskoga svijeta s jedne strane i države Izraela s druge. Dokument naglašava želju Benedikta XVI. za rješenje situacije. Papa predlaže međusobno priznanje Palestine i Izraela.

- Sloboda vjere i savjesti nailaze na nemale prepreke u provođenju toga temeljnog prava svake ljudske osobe i vjerske zajednice - rekao je Eterović. Zbog toga je potrebno držati distanciju između vjerskog i političkog plana.

- Ne smije se upotrebljavati Bibliju u političke svrhe, kao ni politiku u vjerske svrhe - rekao je Eterović i naglasio da kršćani trebaju ohrabriti svim mirnim sredstvima dolazak do mira preko pravde. Citirao je Ivana Pavla II., koji je govorio kako nema mira bez pravde, niti pravde bez oprosta. Za poboljšanje situacije i bolje međusobno upoznavanje potrebno je promicati dijalog.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije