Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi put u Italiji

Biskupija mora platiti 700 tisuća eura zbog svećenika pedofila

Sikstinska kapela Vatikan (1)
Reuters/PIXSELL
28.08.2013.
u 12:18

Takva presuda bez premca mogla bi otvoriti lavinu zahtjeva za obeštećenjima u svim biskupijama u kojima je bilo svećenika koji su seksualno zlostavljali djecu.

Prvi put u Italiji sud je izrekao novčanu kaznu koju treba platiti jedna biskupija žrtvi svećenika pedofila. Takva presuda bez premca mogla bi otvoriti lavinu zahtjeva za obeštećenjima u svim biskupijama u kojima je bilo svećenika koji su seksualno zlostavljali djecu. Na osnovu takvih presuda u SAD-u, neke su biskupije bankrotirale.

Sud u Bolzanu presudio je da biskupija Bolzano-Bressanone i župa San Pio X. iz Bolzana moraju platiti 700 tisuća eura obeštećenja zbog svećenika pedofila Giorgia Carlija (48). Svećenika Giorgia Carlija je optužila danas punoljetna žena da ju je seksualno zlostavljao kada je imala između devet i 14 godina dok je pohađala župu Pio X. Giorgio Carli, koji je uvijek negirao takve optužbe, prvi put je uhićen 14. srpnja 2003. godine.

Na prvostupanjskom sudu bio je oslobođen optužbe, ali ga je drugostupanjski sud kaznio na sedam godina i šest mjeseci zatvora. Konačno, 2009. godine Vrhovni sud ga je oslobodio, ali ne zbog toga što nije pet godina silovao djevojčicu, već zato što je kazneno djelo palo u zastaru. Ipak je presuđeno i da treba platiti obeštećenje. Praktički don Carli je i nije osuđen, odnosno kriv je, ali je i nevin jer je slobodan.

Vođen je i unutarcrkveni proces i Kongregacija za nauk vjere ga je 8. siječnja 2010. godine oslobodila optužbi.

Na osnovu presude Vrhovnog suda o plaćanju obeštećenja, sada je u građanski sud u Bolzanu presudio kako su za počinjena kaznena djela odgovorni i poslodavci, odnosno biskupija koja mora platiti 700 tisuća eura obeštećenja, od kojih 500 tisuća eura ide žrtvi svećenika pedofila, a 200 tisuća eura njezinim roditeljima. Zašto je biskupija odgovorna za djelovanje svećenika? Sud u Bolzanu u obrazloženju kaže kako „svećenici djeluju na osnovu kanonskog mandata koji im je povjeren“. Župnik je don Carliju povjerio dječji katekizam i na taj način i biskupija je odgovorna za njegova ponašanja s djecom.

"Presuda takvog tipa je prva u Italiji i omogućuje, barem dijelom, oblik moralnog obeštećenja žrtava", izjavio je odvjetnik žrtve svećenika pedofila Gianni Lanzinger. Biskupija će se, navodno, žaliti na tu presudu, koja bi mogla u financijske teškoće staviti biskupije u Italiji.

>>U pranju novca sudjelovali kirurzi, poduzetnici i svećenici

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije