Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Biskupi upozoravaju: željezne zavjese odavno nema, ali ljudi osjećaju veliku neizvjesnost

Razgovaralo se i o pojačanom iseljavanju mladih iz zemalja srednjoistočne Europe, koje bez obzira što već tridesetak godina pripadaju zapadnom svijetu, još uvijek nisu postale ravnopravni partneri
08. rujna 2018. u 23:11 7 komentara 632 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup Želimir Puljić i potpredsjednik HBK zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić sudjelovali su 6. i 7. rujna na sastanku kardinala i predsjednika biskupskih konferencija srednjoistočne Europe u Bratislavi, potvrdio je u subotu glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić.

Mons. Mate Uzinić Mons. Mate Uzinić: Neki biskupi i svećenici smatraju se važnijim od ostalih vjernika

 Tema skupa bila je „Istina i kultura života" te izazovi s kojima se tridesetak godina nakon pada komunističkog režima suočava Crkva i društvo u tim zemljama.

 Predstavnici biskupskih konferencija Slovačke, Češke, Poljske, Mađarske, Ukrajine, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Međunarodne sv. Ćirila i Metoda, kao i predsjedništvo Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) u nazočnosti slovačkoga apostolskoga nuncija okupili su se na misnom slavlju koje je u katedrali Sv. Martina predvodio predsjednik CCEE-a kardinal Angelo Bagnasco, objavio je CCEE na svojim internetskim stranicama.

Josip Bozanić Bratstvo sv. Pia X Odgovor Bozaniću: Isti obred služio je i naš bl. kardinal Stepinac!

 Razmotrivši pitanja važna za poslanje Crkve u aktualnim kulturalnim i društvenim prilikama Srednje i Istočne Europe, biskupi su se osvrnuli na pitanje migranata i izbjeglica i doprinos Crkve u pomaganju žrtvama rata na Srednjem Istoku, izgradnji kuća, bolnica škola pa i cijelih sela kako bi im se omogućio povratak.

 Razgovaralo se i o pojačanom iseljavanju mladih iz zemalja srednjoistočne Europe, koje bez obzira što već tridesetak godina pripadaju zapadnom svijetu, još uvijek nisu postale ravnopravni partneri, pa su razlike između plaća na Zapadu i u Središnjoj i Istočnoj Europi ostale ogromne. 

 Biskupi su također pozvali vlade svojih zemalja da se intenzivnije posvete obrazovnim reformama i mladima, koji često zbog loših socijalnih uvjeta iseljavaju u inozemstvo.

Želimir Puljić 'dezinformacije' Puljić o 'smjeni' Bozanića: Nije bez razloga papa Franjo upozorio na 'fake news'

 Biskupi su pozvali predstavnike vlasti u svojim zemljama da osiguraju odgovarajuće uvjete za sve koji skrbe o bolesnima, starijima i onima na rubu društva. Da bi se poboljšalo njihovo stanje neophodno je da zemlje srednjoistočne Europe postignu gospodarsku ravnopravnost u odnosu na zapadni svijet, naglašavaja iz CCEE.

 Podsjećaju da se Europa drastično izmijenila nakon pada „željezne zavjese" te kako je sloboda koju su postigle zemlje u Srednjoj i Istočnoj Europi razlog velike radosti. 

Želimir Puljić PROTIV FRLJIĆA Nadbiskup Želimir Puljić: Zaustavite ovu blasfemiju!

 Istodobno biskupi ističu da mnogi građani u njihovim zemljama osjećaju veliku neizvjesnost. Migracijska kriza pokazala je kako nije lako nadići duhovne i kulturalne razlike koje postoje između Zapada i Istoka, no biskupi upozoravaju da su obvezni surađivati.

Nemoguće je ostati ravnodušan prema onima koji se u potrazi za boljim životom za svoje obitelji nađu u opasnim situacijama ili gladuju, upozoravaju biskupi i poručuju da se mora učiniti sve što je moguće da se pomogne zemljama riješiti uzroke koji dovode do migracija.  

Biskupi su također izrazili zabrinutost zbog širenja rodne ideologije i poručili da se mora pomoći Europi da se vrati svojim kršćanskim korijenima.

 

>> Pogledajte Thompsonov nastup uoči boskačkog meča u zagrebačkoj Areni

Advent u Zagrebu
Adventska karta
Gdje je najbolje partijati s ekipom, koja mjesta kriju najbolju zabavu za klince, a doznajte i gdje počastiti poslovne partnere
  • ilijan1a:

    Kako će postati ravnopravni kad ih je komunizam 60 godina uništavao a dok si kapitalističke zemlje se na svim segmentima razvijale.

  • Krotila:

    neizvjesnost je sve ono, što se pogrešno događa u društvu

  • bakulušić:

    Nevjerojatno da su borbeni ateisti zaspali i da već sat vremena nitko nije mržnjom zasuo kardinala Bozanića i nadbiskupa Puljića. Ovo treba prijaviti u onu čuvenu knjigu rekorda. Zbilja, da čovjek ne povjeruje!