Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE POTRESA

Biskupi izvijestili o šteti nakon potresa: Oštećene su čak 172 crkve, a 70 ih je izvan uporabe

Crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom stradala je u potresu
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/6
20.01.2021.
u 09:43

Nažalost, to nije konačna brojka jer s terena stalno pristižu nova izvješća o oštećenjima

U potresima u ožujku i prosincu prošle godine koji su pogodili ponajviše područje Zagrebačke nadbiskupije i Sisačke biskupije oštećene su 172 crkve, od čega ih je 70 izvan uporabe.

Točnije, kako su izvijestili biskupi sa svojega ovotjednog zasjedanja HBK, u Zagrebačkoj nadbiskupiji sveukupno je u potresima, uključujući objekte središnjih ustanova i župa, oštećeno 220 crkvenih objekata: oštećena je 101 župna crkva od kojih je 33 izvan uporabe, a 47 župnih kuća i 64 kapele su djelomično ili potpuno izvan uporabe. U Sisačkoj biskupiji stradao je 71 crkveni objekt.

Od toga je potpuno ili djelomično izvan uporabe 37 župnih crkava, 21 kapela te 20 župnih kuća. „Nažalost, to nije konačna brojka jer s terena stalno pristižu nova izvješća o oštećenjima“, kažu biskupi u svome priopćenju, koje u cijelosti možete pročitati ovdje.

 

Ključne riječi

Komentara 4

SO
Sobrudolf
11:39 20.01.2021.

Meni samo nije jasno kako je Bog, kao svemoguci stvoritelj svega i svacega, mogao dozvoliti da mu tamo nekakav potres, osteti i unisti njegove nekretnine na zemlji? Ili ce mozda biti da ipak nije tako svemoguc? Ili, o uzasa, da ga mozda cak niti nema?!

DU
Deleted user
18:29 20.01.2021.

izvadite pare iz čarapa koje ste pobrali, da i narod plati vaše masne vratove

KO
Kokoiduhovi
12:33 20.01.2021.

Crkva, koja ima i Vatikansku banku, darove i donacije vjernika...svakako će se snaći i bez da mi, porezni obveznici, punimo i onako prepune džepove Crkve. Napokon; u crkvama nitko ne stanuje, kuha, spava, pere se....pa nije hitno obnoviti ih. A Bog; on "stanuje" svugdje onima koji vjeruju. Crkva kao građevina nije nužna da bi se vjernici pomolili, ispovijedili, pričestili. U malim seoskim crkvama ne stanu svi unutra pa se redovito mole vani i pričešćuju. Nitko ne prigovara. Popravci crkava mogu doći na rde kada se poprave kuće, zgrade, bolnice, škole, ambulante.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije