Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crkva pomaže izbjeglicama

Biskup Uzinić prvi uplatio 70.000 kn, pomoć po popisu

10.02.2014., Strazeman - Tradicionalno obiljezavanje smrt blazenog Alojza Stepinca u zupnoj crkvi u Strazemanu predvodio je dubrovacki biskup Mate Uzinic.  Photo: Dusko Mirkovic/PIXSELL
Foto: Dusko Mirkovic/PIXSELL
19.09.2015.
u 18:10

Iustitia et Pax: Strategija rješavanja krize izostala je na državnoj, europskoj i međunarodnoj razini

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić prvi je u hrvatskom episkopatu uplatio Hrvatskom Caritasu 70.000 kuna za pomoć izbjeglicama, a đakovački i srijemski nadbiskup mons. Đuro Hranić prvi je, čim su izbjeglice došli na područje njegove nadbiskupije, preko Caritasa svoje nadbiskupije počeo dijeliti pomoć izbjeglicama.

– Uzroci i razmjeri izbjegličke krize vrlo su široki, no trenutačna situacija poziva nas da bez odgađanja izbjeglicama iz Sirije i drugih zemalja Bliskog istoka pristupimo sa srcem punim solidarnosti i poštovanja – rekao je mons. Hranić, kojem je upomoć priskočio Hrvatski Caritas dopremivši u Vinkovce kontingent hrane i higijenskih potrepština. Dubrovačka biskupija objavila je konkretan popis hrane i higijenskih potrepština koje će prikupljati od ponedjeljka do petka.

– Prikupljat će se tost, dvopek, sir u listićima, riblje konzerve, pileće paštete, datulje / grožđice, dječja hrana, kašice u staklenkama i formule za miješanje s vodom, suhi keksi u minipakiranjima, minisapuni, maramice za dezinfekciju bez alkohola, gel za dezinfekciju bez alkohola, dječje pelene u različitim veličinama i higijenski ulošci. Odjeća i obuća neće se prikupljati – poručuju iz Caritasa Dubrovačke biskupije.

Komisija Iustitia et Pax HBK smatra da su "strateška promišljanja o stvarnim uzrocima i načinima rješavanja ove krize dosad uglavnom izostala, kako na državnoj tako i na europskoj i međunarodnoj razini, premda je prihvat i briga za izbjeglice u prvome redu odgovornost država i vlada, odnosno mjerodavnih državnih tijela". – Kao i svaki put dosad izražavamo spremnost da i u ovoj humanitarnoj krizi pomognemo unesrećenim ljudima koji su bez mogućnosti izbora morali napustiti svoj dom i domovinu u potrazi za sigurnošću i zaštitom – poručuje Iustitia et Pax

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>>Po 10.000 eura pomoći makedonskom i srpskom Caritasu

>>Crkva i Caritas nisu spremni za imigrante: 'Zasad nema nikakve nacionalne strategije'

Komentara 15

MR
Mr. Right
18:36 19.09.2015.

Treba ih nahranit i obuc i poslat nazad do Turske. Poslije toga ih prepustit na odgovornost islamskim vijerskim liderima i mocnicima

KA
karambita
20:41 19.09.2015.

Pa nije dao svoju lovu, nego onu koju je dobio od drzave i naroda

Avatar Observer
Observer
23:38 19.09.2015.

Lako je popovima i biskupima davati muslimanskim migrantima novac koji su uzimali od hrvatske sirotinje naplativsi im sprovode , krstenja , vjencanja itd. Mnogi od ovih , pod navodnicima izbjeglica su imucniji i bogatiji od vecine hrvatske sirotinje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije