Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Biskup poricatelj holokausta ispričao se Papi, ne i Židovima

30.01.2009.
u 20:52

Biskup tradicionalist Richard Williamson, koji je razljutio Židove izjavama kojima je umanjivao razmjere holokausta, ispričao se papi Benediktu XVI. za "nepotrebno živciranje i teškoće" koje mu je stvorio, ali svoje riječi nije povukao.

U natuknici od petka na svojem je blogu Williamson napisao pismo koje je prije dva dana poslao u Vatikan, objavio je Reuters.

- U strašnoj medijskoj oluji izazvanoj mojim nepromišljenim primjedbama na švedskoj televiziji, molim vas da prihvatite (...) moju iskrenu ispriku što sam Vama i Svetomu Ocu stvorio toliko nepotrebne boli i probleme - napisao je 28. siječnja kardinalu Dariju Castrillonu Hoyosu.

- Molim Vas da prihvatite i prenesete Svetomu Ocu moju iskrenu osobnu zahvalu za dokument koji je potpisao u prošlu srijedu, a u subotu objavio - napisao je Williamson.

On je jedan od četvorice biskupa koji su izopćeni prije dvadeset godina, a Papa je izopćenje prije nekoliko dana ukinuo. Iz Crkve su bili isključeni jer su zaređeni bez Papina odobrenja i tako je nastao prvi raskol u suvremenoj Crkvi.

Biskup je u studenome u intervjuu švedskoj televiziji rekao kako smatra da plinske komore nisu postojale te da u nacističkim koncentracijskim logorima nije stradalo više od tristo tisuća Židova, iako povjesničari prihvaćaju da ih je bilo šest milijuna.

Taj je intervju izazvao gnjev židovskih čelnika i progresivnih katolika koji drže da se takvim riječima ugrožava katoličko-židovski dijalog dug pet desetljeća.

U isprici Papi Williamson nije ni spomenuo holokaust iako su mnogi Židovi upravo to zahtijevali.

Papa Benedikt XVI. pokušao je ublažiti krizu i izrazio je "punu i neupitnu solidarnost" sa Židovima.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije