Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stepinčevo u Požegi

Biskup Kutleša: Bez mučeništva nema rasta Crkve

stepinčevo,crkva,biskup dražen kutleša,portal (1)
Foto: Duško Mirković/PIXSELL
1/5
11.02.2013.
u 09:35

Biskup Kutleša istaknuo je na temelju evanđeoskog teksta da je krv mučenika sjeme kršćana te primijetio da ljudima nije shvatljivo kako može netko tko umre donositi ploda.

Na blagdan bl. Alojzija Stepinca, drugog zaštitnika Požeške biskupije, svečano euharistijsko slavlje u požeškoj crkvi sv. Lovre u zajedništvu s domaćim biskupom dr. Antunom Škvorčevićem, brojnim svećenicima i vjernicima predvodio je porečki i pulski biskup dr. Dražen Kutleša.

Biskup Škvorčević podsjetio je kako je prije 53 godine na današnji dan u Krašiću preminuo zagrebački nadbiskup kardinal Alojzije Stepinac, prognanik i osuđenik komunističkih vlasti.

Papa Ivan Pavao II. 1998. godine uvrstio ga je u zbor blaženih

- Uvjeren u njegovu nevinost najveći dio hrvatskog naroda trajno mu je iskazivao divljenje i zahvalnost za svjedočanstvo bogoljublja i rodoljublja, a papa Ivan Pavao II. 1998. godine uvrstio ga je u zbor blaženih i dao nam ga za uzor kojeg valja nasljedovati. Okupili smo se u požeškoj crkvi sv. Lovre kojoj je bl. Alojzije drugi zaštitnik i u čiji je oltar položen dio njegova smrtnog tijela da bismo u Godini vjere iskazali Bogu zahvalnost za njegovu čvrstu vjeru potvrđenu mučeništvom i kao drugom zaštitniku naše biskupije iskazali čast i odanost, povjerili svoje plemenite nakane – poručio je biskup Škvorčević.

Podsjetio je da teški komunistički progoni i stradanja nakon II. svjetskog rata nisu mimoišli ni Porečko-pulsku biskupiju u kojoj je ubijen i svećenik Miroslav Bulešić koji će iduće jeseni biti proglašen blaženim i pridružen u slavi biskupu mučeniku Alojziju.

- Tako se časni hrvatski mučenički zbor povećava i proslavlja na radost i ponos svih onih koji su duboko svjesni da su oni ugrađeni u duhovne temelje naše slobode i dostojanstva - kazao je požeški biskup te pozvao biskupa Kutlešu da moli s njima da nam Bog na zagovor naših mučenika daruje snagu kako bismo usred suvremenih izazova mogli nepomućenom vjernošću i čvrstim opredjeljenjem ustrajati na Božjem putu.

Biskup Kutleša je istaknuo na temelju evanđeoskog teksta da je krv mučenika sjeme kršćana te primijetio da ljudima nije shvatljivo kako može netko tko umre donositi ploda.

- Samo u Crkvi gdje se puno moli, muči, gdje se umire za vjeru ima zvanja, Crkva napreduje i raste. Tamo gdje svi samo čuvaju svoj život i žele da im bude lijepo i dobro Crkva počinje padati. A čim počne Crkva padati, opadaju zvanja i počinje umirati duhovni život cijelog naroda - primijetio je biskup Kutleša i u nastavku zaključio kako je vrhunac tog pada problem moralne naravi navodeći pritom primjer starog Rima koji je bio naizgled nepobjediv sve dok sam sebe nije pobijedio svojim nemoralnim životom.

>>Crkva je i danas na udaru komunističkog mentaliteta

>>Danas nam je više od ičega potrebna Stepinčeva nada

Komentara 1

Avatar boros
boros
10:26 11.02.2013.

...u hrvata,u najvecoj sekti,hdz-ovcama je najvise "vjernika"...stalno su po misama i Crkvama...mole se Bogu...sta su tim molitvama doprinjeli,osim sto su pokrali "lijepu nasu"...od molitve se nezivi,nego zasukati rukave...amen...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije