Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Biskup Egidije Živković krizmao 307 Hrvata u HKM-u u Beču

Podsjećajući na nastanak i važnost blagdana, biskup Živković u homiliji je istaknuo važnost zajedništva među vjernicima.
30. svibnja 2012. u 11:44 3 komentara 263 prikaza
Biskup Egidije Živković,beč,krizma
Foto: Snježana Herek

Dan uoči svetkovine Duhova i na sam blagdan biskup dijeceze Željezno, gradišćanski Hrvat Egidije Živković predvodio je svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Beču gdje je u dva dana u misijskoj crkvi Am Hof podijelio sakrament potvrde za 307 krizmanika.

Voditelj HKM-a u Beču fra Ilija Vrdoljak zahvalio je biskupu Živkoviću što je uveličao svečanost bečkih Hrvata, od kojih velika većina potječe iz BiH.

– Na jednoj strani presretni smo da je danas ovdje čak 307 krizmanika, dok na drugoj strani suznim okom pratimo tragičnu sudbinu napaćene BiH i iz nje iseljenih Hrvata – rekao je fra Vrdoljak, istaknuvši kako katolička Crkva ponovno ima važnu ulogu okupljajući i držeći taj narod zajedno, čuvajući njegovu materinsku riječ i bitne vjerske i kulturološke oznake. Dodao je da je upravo biskup Živković važna poveznica zajednice hrvatskih vjernika u Beču s gradišćanskim Hrvatima, koji na području današnje Austrije žive već gotovo 500 godina i primjer su kako sačuvati materinsku riječ i hrvatski identitet.

– Dragi Hrvati, osjećam se ovdje uvijek dobrodošao kao u svom domu i, naravno, osjećam vas kao svoju braću i sestre po krvi i materinskom jeziku – istaknuo je biskup Živković pred više od dvije tisuće okupljenih Hrvata.

Podsjećajući na nastanak i važnost blagdana, biskup Živković u homiliji je istaknuo važnost zajedništva među vjernicima, ustvrdivši da unatoč svim problemima u Crkvi i izvan nje Duh Sveti nije napustio Crkvu nego je osposobljava za poslanje i djelovanje te trajno prožima i ravna putovima dobra.

– Samo Duh Sveti može dati novi sjaj našem životu – rekao je biskup dijeceze Željezno.

Pozvao je krizmanike, njihove kumove, roditelje i prijatelje da žive vjeru u vlastitim obiteljima i da ne zaborave svoj materinski jezik i kulturu.

– Prenosite na mlade hrvatski jezik i kulturu i ne dopustite da zaborave svoje hrvatske korijene. Isto to činili su i moji roditelji i brojni drugi gradišćanski Hrvati već 500 godina – poručio je biskup Živković u dojmljivoj homiliji.

Nakon krizme rekao je za Večernji list da su gradišćanski Hrvati spona povezivanja Austrije i Hrvatske i da će oni, kao i svi ostali Hrvati, ma gdje god bili, profitirati od ulaska Hrvatske u EU.

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • -obrisani-:

    Žalosno da u Beču ima 300 krizmenika, tko će se krizmati u Hrvatskoj? Uskoro kosooki.

  • libero:

    tako se i Sanader Zgorac i još drugi Rvati krizmali u Austriji....

  • Deleted user:

    A zašto nemamo djece, zato što smo sebičan narod treba na more treba na skijanje , nov auto stan dobar, vikendica na moru, i veli nemam uvjete za djecu. Doći će drugi naseliti lijepu našu. Ova prekrasna zemlja neće biti prazna.