Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISLANDSKI PIRATI

'Mi smo obični hakeri koji žele srušiti istrošeni sustav'

Liderica Piratske stranke Birgitta Jónsdóttir najavila je žestoku borbu protiv korupcije
Foto: Reuters/PIXSELL
29.10.2016.
u 16:45

Pirati su obećali potpuno transparentno vladanje, dekriminalizaciju droga i odobrenje političkog azila Edwardu Snowdenu

Na prijevremenim parlamentarnim izborima koji se sutra održavaju na Islandu, Piratska stranka mogla bi izaći kao relativni pobjednik. Analitičari predviđaju da bi ova stranka, koju su osnovali hakeri i aktivisti koji se zalažu za izravnu demokraciju, mogla osvojiti 20 od ukupno 63 mjesta u islandskom parlamentu.

Ni ljevičari ni desničari

Liderica Piratske stranke Birgitta Jónsdóttir (49) kazala je kako želi pobjedu, no da ona nema nikakvih ambicija da postane premijerkom, već jedino želi jednom zasvagda dokrajčiti islandski disfunkcionalni politički sustav koji je zadojen korupcijom i nepotizmom.

– Mi nismo ni ljevičari ni desničari, već se smatramo hakerima koji će srušiti zastarjele i istrošene sustave vladanja – kazala je Jónsdóttir.

Uz demontažu netransparentnog i korumpiranog političkog sustava, Pirati su biračima obećali da će proces vladanja zemljom učiniti potpuno transparentnim, da će dekriminalizirati droge i odobriti politički azil Edwardu Snowdenu. To je ovoj stranci pribavilo snažnu podršku mlađeg stanovništva.

Protiv vladajućih

Do prijevremenih izbora došlo je nakon što je u travnju ove godine otkriveno da je supruga islandskog premijera koristila usluge panamske odvjetničke tvrtke Mossac Fonseca kako bi prala novac putem off-shore kompanije na Djevičanskim otocima. Premijer Sigmundur Davíd Gunnlaugsson nakon masovnih prosvjeda morao je dati ostavku.

Pirati su biračima poručili da neće koalirati ni s jednom od trenutačno vladajućih stranaka, što uključuje centrističku Progresivnu stranku bivšeg premijera i Stranku nezavisnosti koja pripada desnom centru. Kao jedinog mogućeg koalicijskog partnera Pirati vide stranku Zelenih ljevičara.

Unatoč tome što bi islandsko gospodarstvo ove godine moglo rasti četiri posto, a nezaposlenost pasti ispod dva posto, vladajuća koalicija nije uspjela vratiti potporu izgubljenu nakon objave Panamskih dokumenata.

>> Zastupnica desnice u parlamentu održala govor o kojem govori cijeli svijet

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije