Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŠTRO UPOZORENJE

Biom: Novi akcijski plan EU-a za more doživjet će neuspjeh ako države članice ne preuzmu odgovornost

Mreže za ribolov
Foto: Pixabay
1/7
21.02.2023.
u 11:55

Akcijski plan trebao je biti objavljen 2021., no odgodio ga je pritisak ribarskih lobija. Države imaju rok do ožujka 2024. godine za izradu nacionalnih planova za provedbu spomenutog akcijskog plana, no iz udruge Biom traže da se države članice obvežu na brzu i učinkovitu provedbu kako ovo ne bi postao još jedan plan koji će završiti u ladici

Europska komisija je danas objavila dugoočekivani Akcijski plan za rješavanje problema utjecaja ribarstva na morske ekosustave. Akcijski plan, koji je prvotno trebao biti objavljen 2021. ali je odgođen zbog pritiska ribolovnog lobija, bit će povijesna prilika za preobrazbu europskog ribarstva kako bi se osigurala održiva budućnost za prirodu i ljude. Iako je Akcijski plan dio Strategije EU-a za bioraznolikost do 2030., u trenutačnom obliku ne štiti prirodu i ne utječe na obnovu ekosustava, poručuju iz udruge Biom.

Dobar primjer je pitanje slučajnog ulova vrsta kao što su morske ptice u ribolovne alate. Svake godine tisuće dupina, morskih kornjača i morskih ptica u Europi umiru kao slučajni ulov. Međutim, iako su rješenja za izbjegavanje slučajnog ulova uglavnom dostupna, europske zemlje u velikoj mjeri nisu ispunile svoje obveze da se pozabave ovim problemom, a Europska komisija do danas nije poduzela pravne radnje za rješavanje ovog važnog problema, upozoravaju iz Udruge. Velik dio Akcijskog plana jednostavno ponavlja obveze europskih zemalja iz postojećeg zakonodavstva EU-a. Akcijski plan iz 2012. nije polučio rezultate, odnosno države članice EU nisu poduzimale nikakve mjere bez odgovarajućeg poticaja od strane Komisije, navodi Biom.

Države članice imaju rok do ožujka 2024. za izradu nacionalnih planova za provedbu Akcijskog plana EU-a. Kako ovo ne bi postao još jedan plan koji će završiti u ladici, udruga Biom države članice traži da se obvežu na brzu i učinkovitu provedbu, a Komisiju da objavi javnu, znanstveno utemeljenu procjenu nacionalnih planova te od država članica zahtijeva da riješe sve utvrđene slabosti i da pomno prate i pravovremeno provode nacionalne planove.

Nema razloga da Komisija i dalje odlaže poduzimanje pravnih mjera protiv država članica koje već krše zakon i odmah ne iskoristi sve ovlasti koje su joj na raspolaganju za provedbu postojećeg zakonodavstva o zaštiti okoliša, smatraju iz Udruge. To je ključno za ispunjavanje međunarodnih obveza u vezi s bioraznolikošću i klimom.

“Ovaj novi Akcijski plan za rješavanje problema utjecaja ribarstva na morske ekosustave, ocrtava viziju ali i potrebne radnje kojim Europska komisija nastoji povezati politike EU-a o morskom okolišu s politikom ribarstva. Potiču se zemlje članice na usvajanje nacionalnih mjera i akcijskih planova kako bi se zaštitili i obnovili morski ekosustavi i potaknulo održivo ribarstvo. Ovaj Plan daje priliku za bolju suradnju između sektora ribarstva i sektora zaštite prirode te pozivamo nadležna ministarstva da pokažu veću ambiciju i zajedničku odgovornost za očuvanje mora ali i jasnu političku predanost svih dionika i institucija za učinkovitu provedbu zakonodavstva iz sektora ribarstva i sektora zaštite prirode", kazao je Hrvoje Čeprnja, stručni suradnik za ribarstvo udruge Biom.

Anouk Puymartin, službenik EU za morsku politiku i član udruge BirdLife Europe smatra da “Skup inicijativa koje je danas pokrenula Europska komisija neće uspjeti osigurati zdravo more za našu budućnost. Strukturna transformacija europskog ribarstva kako bi se poštivala priroda i koristila ljudima koji o njoj ovise, ključna je da bi naš ocean imao priliku preživjeti i igrati svoju ulogu regulatora klime. Mnoge morske vrste već su na rubu izumiranja. Vrijeme nije na našoj strani i ovaj novi Akcijski plan neće dati rezultate ako ne bude popraćen pravnim mjerama za utvrđivanje odgovornosti država članica."

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

VIDEO Najotrovnija riba na svijetu stigla je u Jadran. Stručnjaci: Hrvatska samo prepisuje, posljedice bit mogle biti kobne

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije