Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjećanje na poginule

'Bio je to najkrvaviji dan za Osijek, žrtva ne smije biti zaboravljena'

sjećanje na rosinjaču, fred matić (1)
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/4
05.12.2012.
u 11:58

Ministar branitelja Predrag Matić upalio je svijeću u čast šesnaest hrvatskih branitelja koji su izgubili život na današnji dan prije 21 godine

OSIJEK - Šesnaest hrvatskih branitelja izgubilo je život na današnji dan, 5. prosinca, prije 21 godine u šumi Rosinjača u Osijeku. Njima u čast, svijeću je upalio i ministar branitelja Predrag Matić Fred.

– Nažalost, ovo je malo poznato herojsko djelo hrvatskih branitelja. Često spominjemo Alamo, svjetski poznatu bitku gdje su se dečki branili do kraja, a evo, to se dogodilo i u Rosinjači. Šesnaest branitelja neće biti zaboravljeno – rekao je ministar. Neugodno se, dodao je, iznenadio kada je saznao da nisu odlikovani za svoju žrtvu. Nazvat će, najavio je, predsjednika Ivu Josipovića i "ispraviti to već za sljedeću obljetnicu".

– Hrvatska neće, ne može i ne smije zaboraviti svoje junake – poručio je. Bio je to najkrvaviji i najkritičniji dan za grad Osijek u Domovinskom ratu. Poginulo je 30 pripadnika HV-a i četvero civila.

– Bila je to koordinirana akcija i zadnji pokušaj paravojnih snaga, četnika i JNA da nešto naprave na ovim, ali i drugim dijelovima Hrvatske. Granatirani su Dubrovnik, Zadar, Gospić, Nova Gradiška, Osijek – podsjetio je umirovljeni general Mladen Mikolčević.

Tijela branitelja stradalih između Osijeka i okupiranog prigradskog naselja Tenja nisu mogla biti izvučena isti dan. Tjedan dana poslije, u noći na 13. prosinac, dvadesetak branitelja i jedan snimatelj kreću put Rosinjače. – Učinili smo to da nitko ne zna, ni s naše, ni s neprijateljske strane. I sve smo snimili, da se ne zaboravi kako su poginuli, kako su jedan drugoga gledali dok umiru. Nitko nikoga nije ostavio, sve dok zadnji nije umro – ispričao je Mikolčević, koji je vodio akciju izvlačenja.

Tijelo poginulog Mihajla Pelegrina još leži u šumi, do njega se ne može zbog mina. O stravičnom je stradanju u šumi u Osijeku snimljen i dokumentarni film.

>> Matić: Objavljujemo registar na ponos svih časnih branitelja!

Komentara 11

PR
prepri43
13:05 05.12.2012.

U Jugoslaviji je bilo više lažnih »boraca« nego onih pravih! To je bilo svima poznato ali nije problematizirano jer je 80% svih »boraca« bilo srpske narodnosti. Njihove boračke mirovine išle su na trošak Hrvatskog mirovinskog fonda. Drugim riječima za njih su radili i uplaćivali doprinose građani Hrvatske. Ako se ovaj proces detuđmanizacije nastavi,moglo bi se dogoditi da se braniteljima proglase i oni koji su je napadali. Uostalom ima takvih i danas među braniteljima. To su dobro zamaskirani petokolonaši poput bivšeg predsednika i njemu slićnih.

SG
sinji galeb
12:37 05.12.2012.

Hoče li u registru pisati, uz imena,tko je častan,a tko je nečastan?

DU
Deleted user
12:52 05.12.2012.

Tijelo poginulog Mihajla Pelegrina još leži u šumi, do njega se ne može zbog mina. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- koja jadna mala bijedna I nakaradna drzava. lezi im poginuli vojnik 20 godina u sumi I oni nisu u stanju ocistiti mine barem dodo poginulog. dva metra sirine . a vamo pecu volove I padaju u trans kad se bivsi legionary vratio sa robije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije