Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bio je klinički mrtav, ali tim hitne pomoći nije odustao: 'Samo sam se potrudil dvaput rodit'

Nakon što smo ga dva puta ''šokirali'', dobili smo ritam, aplicirali lijekove i jurili prema Krapinskim Toplicama u Magdalenu, ispričala je liječnica
27. studenoga 2020. u 14:19 9 komentara 6470 prikaza
hitna pomoć
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Stjepan Medvedec (52) iz Šemnice bio je klinički mrtav čak 30 minuta, no u život ga je vratio tim Hitne medicinske službe iz Krapine, dr. Iva Miloš, tehničarka Matea Hršak i vozač Zdravko Presečki. Pozlilo mu je 10. listopada, srušio se na dvorištu ispred kuće, a hitna pomoć stigla je osam minuta nakon poziva. 

Učenici prvog dana škole POTVRDILO MINISTARSTVO Stigla je konačna odluka: Učenici idu na tjedan dana dulje zimske praznike ove godine

– Ključnu je ulogu odigrala pacijentova susjeda Marija Šalković, medicinska sestra u Domu zdravlja, koja je započela laičku reanimaciju. Kad smo mi stigli, preuzeli smo reanimaciju aparatima. Nakon što smo ga dva puta ''šokirali'', dobili smo ritam, aplicirali lijekove i jurili prema Krapinskim Toplicama u Magdalenu. Održavali smo mu dišni put putem do bolnice. Uspio je prodisati samostalno i počeo je odbacivati samopomagalo za održavanje dišnog puta. Progovorio nam je u transportu – ispričala je liječnica Iva Miloš (30) za portal Ni Zagorje malo i objasnila kako se Medvedec onesvijestio zbog poremećaja rada srca. 

Pri padu je udario glavom u beton pa je morao na šivanje, a tijekom reanimacije slomljena su mu i rebra. Dok se oporavljao u Općoj bolnici Zabok, dobio je upalu pluća, a potom i koronavirus. Oporavljao se četiri tjedna i smršavio 12 kila.

Puta do bolnice ne sjeća se, no, kako kaže, jednu stvar neće zaboraviti. 

Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja EY PODUZETNIK GODINE Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad

– Znam samo da bum doktoricu zapamtil za cijeli život. Ne sjećam se njezina lica, al' sam zapamtil glas i nigdar ga ne bum pozabil – rekao je Medvedec.

– Ja sam se samo potrudil dvaput rodit. Zahvaljujući susjedi Mariji, doktorici Ivi, tehničarki Matei i šoferu Zdravku, koji me tak peljal da su me ove dve morale dobro držati da ne opadnem. Spasili su mi život i nigdar im se ne bum mogel dosta zahvaliti. To treba znati. Kaj ja znam kaj napravit s čovekom kad mu je slabo. Poleješ ga z vodom, ne bum mu išel u zube puhat kad ne znam – rekao je Medvedec koji je, nakon što se oporavio, posjetio svoj spasilački tim te svakome darovao privjesak u obliku srca.

– Kad nakon svega vidite da taj čovjek stoji na nogama, da je pred vama, da razgovara s vama… Nema tog novca koji to može nadomjestiti. Smijali smo se i plakali. Nikada neću skinuti to srce koje mi je donio. Ono će u grob sa mnom, rekla je dr. Iva Miloš, Sinjanka čiji će glas Stjepan Medvedec zauvijek pamtiti. 

VIDEO Prešli smo granicu od 4000 novozaraženih, predviđa se da će se Arena aktivirati za nekoliko dana

Podijelio mišljenja
Na blagajni vam prebrzo skeniraju namirnice i ne stignete ih pospremiti? Muškarac otkrio trik za takvu situaciju
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije