Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči 9. rujna

Bin Laden planirao je uništiti američko zrakoplovstvo

blizanci twins (1)
Reuters/Pixsell
25.04.2012.
u 13:35

Saajid Badat posvjedočio je o susretu s nekadašnjim čelnikom Al-Qa\'ide s kojim je dogovarao napad u američkim zrakoplovima.

Nekoliko tjedana uoči napada koji je promijenio svijet i Ameriku Osama bin Laden planirao je niz dodatnih operacija kojima bi napao i uništio zrakoplovni sustav u SAD-u i na jugoistoku Azije. Potvrdio je to osuđeni operativac Al-Qa'ide na suđenju bosansko-hercegovačkom državljaninu Adisu Medunjaninu kojemu se u New Yorku sudi za pokušaj bombaškog napada u podzemnoj željeznici 2009. godine, piše CNN.

Saajid Badat, koji se s optuženim nikada nije susreo, ali poznaje neke ljude iz njegova ogranka terorističke organizacije, svjedočio je videovezom iz Velike Britanije gdje se nalazi na odsluženju zatvorske kazne zbog planiranja napada na američki zrakoplov u prosincu 2001. godine.

Ovo je prvi put da je jedan od članova zloglasne terorističke organizacije otkrio detalje operacija koje je isplanirao Bin Laden, a koje se, slijedom okolnosti, nikada nisu odvile. Badat je priznao da se nekoliko tjedana uoči 11. rujna 2001. u Afganistanu sastao s ''Osaminom desnom rukom'' Abuom Hafsom al-Masrijem koji ga je želio regrutirati za postavljanje ekspolziva u zrakoplov. Nakon toga se nasamo susreo s Bin Ladenom koji mu je objasnio logiku plana.

– Rekao je da je američka ekonomija kao lanac. Kad uništiš jednu kariku, srušiš cijeli sustav. Zato je nakon 11. rujna namjeravao uništiti zrakoplovnu industriju jer je vjerovao da će time izazvati krah cijelog sustava – posvjedočio je Badat koji je od Al-Qai'dina proizvođača bombi Fathija preuzeo dvije cipele u čijim je potplatima bio ugrađen eksploziv.

Plan je bio da Badat i britanski operativac Richard Reid, koji je kasnije prozvan ''Shoe Bomber'', istovremeno raznesu dva zrakoplova, no Badat je uoči napada deaktivirao bombu i odustao. Sada smatra da je bio izmanipuliran.

Komentara 15

Avatar kobra11
kobra11
14:37 25.04.2012.

Dali neko može da svari ovoliko gluposti napisane u par redova . Bin Laden da je imao 9 života kao mačka nebi to mogao da uradi . Jer je on bio agent CIA

OB
-obrisani-
15:19 25.04.2012.

Bin Laden planirao je uništiti američko zrakoplovstvo ... Verovatno je planirao da zagospodari Amerikom kao budući sekrtar CIA

KI
Kinez
14:20 25.04.2012.

:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije