Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
recesija

Bilokalnik drvo otpustit će 64 radnika i zatvoriti pilanu i doradu

\'Koprivnica, 26.10.2010 - Od 1. prosinca ove godine 64 radnika tvrtke Bilokalnik Drvo ostaju bez posla. Snimio: Marijan Suu009Aenj\'
Marijan Sušenj/Pixsell
28.10.2010.
u 09:15

- Zbog teške poslovne situacije tvrtka je prisiljena zatvoriti sektore pilane i dorade, a radnici će dobiti zakonske otpremnine - kaže Ivor Šiber, direktor.

- S nama se postupa kao s brojkama. O tome da ćemo dobiti otkaz doznali smo prošlog tjedna iz natpisa na oglasnoj ploči - rekao je jedan od zaposlenika Bilokalnik drva u Koprivnici.

Sindikalist Emanek Demeter potvrdio je da iz tvrtke odlazi čak 64 zaposlenika.

Rješavanje viška

- Kao razlog su navedeni poslovno uvjetovani razlozi, a tu se radi o nemogućnosti pokretanja proizvodnje i o nedostatku sirovina - objašnjava on.

Dodaje da će to značiti gašenje sektora pilane i dorade, što je potvrdio i direktor tvrtke Ivor Šiber.

Naveo je da je zbog teške poslovne situacije tvrtka prisiljena zatvoriti te sektore te da se nadaju da će zbrinuti što veći broj kolega. Zakonske otpremnine i sva dugovanja bit će, tvrdi, isplaćeni zaposlenicima kojima će biti prekinut ugovor o radu, a u tvrtki će ostati 120 zaposlenih.

- Svih 64 radnika zaposlena su u tim sektorima, a na posao ne idemo već tri mjeseca. Ništa ne znamo i nitko s nama ne razgovara, pa nismo upućeni u to što se zaista događa - napominje zaposlenik Drva.

Demeter kaže da je na odluku o otkazima dao negativno očitovanje jer ima mnoštvo propusta te da se ne slaže s takvim načinom rješavanja viška.

- Većina njih nema uvjete za mirovinu pa će tako dobiti otpremninu, koja iznosi do 6 bruto plaća, koje su bile gotovo pa minimalne - napominje Demeter.

Kaže da su zaposlenici starosne dobi od 25 do 56 godina.

- Čak je 19 zaposlenih od 46 do 56 godina, a 12 od 41 do 45 godina, a oni će najteže pronaći posao - tvrdi Demeter.

Kamo dalje

Jedan od njih je i zaposlenik s kojim smo razgovarali, a u kompaniji je već 20-ak godina.

- Ne znam što ću dalje, ali znam da neće biti lako. No, ionako plaću nismo dobili od srpnja, a ovaj smo mjesec dobili plaću za srpanj, i to oko 2500 kuna - ističe on te priča da je sve krenulo nizbrdo nakon Nove godine i da posla više nema. Prije je, tvrdi, bilo dobro. Radio je u tri smjene, a plaća je bila 4500 kuna.

U tvornici vrata je, kaže Šiber, potpisan ugovor o poslovanju s Jordanom i Qatarom, što nema utjecaj na pilanu i doradu. Demeter tvrdi da su od tamo tražili početno ulaganje od 10 milijuna kuna pa se radi dio od planiranog posla.

Ključne riječi

Komentara 1

TE
tester
12:02 28.10.2010.

pa zar se nisu jučer vladajući kradezeovci hvalili kako je drvna industrija narasla za 25-30%,kako je izvoz drvne industrije porasao 150-200% ??? dapače,to im je bio argument da hrvatska izlazi iz krize,da su minusi bdp-a samo marketinški trik. o,gdje je kraj više njihovim lažima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije