Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bilogorska piramida i bunkeri trebali braniti od najezde Sovjeta

Osim 20-ak metara visokog zidanog tornja bivša JNA ostavila je i nekoliko betonskih bunkera
11. kolovoza 2011. u 10:06 4 komentara 699 prikaza
'29.07.2011., Bjelovar, Gornji Mosti - Misterij bilogorske piramide. U sumovitom dijelu Gornjih Mosti (opcina Kapela kraj Bjelovara) na granici Bjelovarsko-bilogorske i Koprivnicko-krizevacke zupanije
Foto: 'Damir Spehar/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/3

Osim ljepota koje nudi gotovo netaknuta priroda, pitomi obronci sjevernog dijela Bilogore već dobrih šest desetljeća kriju nekoliko neobičnih i pomalo misterioznih objekata koji su ostavština bivše JNA.

Nikad otkrivena namjena

Najneobičniji među njima je 20-ak metara visok zidani toranj skriven u gustoj šumi udaljenoj tek koji kilometar od Srednjih Mosti, naselja u općini Kapela. Zbog piramidalnog oblika neki ga u šali nazvaše bilogorska piramida. Neobični toranj i njegov okoliš u prošlosti je ljudima bio itekako privlačan, posebno selskoj djeci, potvrdio nam je Juraj Rupić, mještanin Srednjih Mosti koji se prije više od 40 godina kao dijete i sam tamo igrao.

-Dolazili smo i penjali se po drvenoj konstrukciji koja je tada bila u dobrom stanju – prisjetio se dodajući da su od starijih slušali kako je toranj krajem 40-tih izgradila ondašnja vojska. Smatralo se, kaže, da je to neka vrsta osmatračnice jer se s vrha pružao pogled sve do Mađarske, no nikada nitko nije odgonetnuo za koju namjenu je izgrađen. Uz neobičnu piramidu pozornost privlače i tek koji kilometar dalje u zemlju ukopani betonski bunkeri.

Zjape neiskorišteni

Posebnu znatiželju budili su u vrijeme Domovinskog rata, kada se mislilo da je u njima skriveno oružje. Kasnije su zaboravljeni i ostavljeni da zjape neiskorišteni. Zub vremena učinio je svoje pa su postali nastambe i skloništa šumskih zvijeri. Danijel Kovačec, načelnik Kapele u tome vidi turistički potencijal, no općina to ne može pokrenuti sama.

 

Bunkeri izgrađeni zbog straha od ruske i

Bunkeri izgrađeni zbog straha od ruske intervencije

Bunkeri su izgrađeni krajem 40-tih nakon rezulucije IB-a kad se strahovalo od ruske intervencije, potvrdio nam je Milan Jurić iz Koprivnice, umirovljeni časnik HV-a i nekadašnji pripadnik JNA. -To su protu tenkovski bunkeri izgrađeni na takozvanim tenkoprohodnim pravcima duž granice s Mađarskom. S hodnicima dugim od 50 do 100 metara građeni su za potrebe topničkih baterija u čijem sastavu je bilo osam do deset ljudi - kazao je Jurić.

f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas

 • drug:

  Slike pa i citav prilog je prava katastrofa....Znamo da su sve zemlje bivse SFRJ imale takve objekte.....

 • Avatar pretorijanac
  pretorijanac:

  Turistički potencijal??? Baš svašta!

 • Rapal:

  Sam vidikovac bi se mogao iskoristiti jer se viddi kompletna Podravina i daleko u Mađarsku. I nalazise uz samu cestu koja ide prema Bilogori.