Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRONOLOGIJA Korupcijska afera počela je potpisivanjem ugovora unatoč upozorenjima

Bilo je i boljih od Wesselsa

hrv-wess-txt.jpg
import
24.09.2006.
u 19:44

Afera Brodosplit generirana je na sjednici Nadzornog odbora održanoj 21. srpnja 2005. godine, na kojoj je upozoreno na dvojbene sadržaje pobočnih pisama, kojima se za četiri tankera plaća šest milijuna dolara za konzultantske usluge te opremu. Postavilo se pitanje zašto te stavke nisu u ugovoru, kao i pitanje precijenjenosti.

Iako je Nadzorni odbor znao da postoji i povoljnija ponuda za gradnju panamax tankera od one koju je dao njemački Wessels, odobreni su i ugovor i pobočna pisma. Uoči potpisivanja ugovora s Wesselsom, prekinuti su kontakti s tvrtkama Scorpio Ship Management i Marininvest Shipping, koje su davale 52, odnosno 51 milijun dolara po brodu.

Posao s Wesselsom donio je, pak, 49 milijuna po brodu. HBOR je odbio obaviti transakcije, a u prosincu je to odbio i Hypo Alpe Adria bank. Učinili su to, ipak, mjesec dana poslije s izmijenjenim specifikacijama. Austrijski Interpol u ožujku je izvijestio hrvatske vlasti da je dio novca vraćen u Hrvatsku preko off shore računa kojima se pere novac. Milijuni provizije završili su kod Drage Mačeka.

Podnesena je kaznena prijava protiv Gorana Vukasovića te članova Nadzornog odbora, na čelu s ministrom gospodarstva Brankom Vukelićem te Sinišom Poljakom. Premda smijenjen sa stranačke dužnosti Poljak se još mogao osloniti na svoje ljude u splitskoj policiji, koje je osobno postavio. Koncem svibnja splitska PU poslala je izvješće državnom odvjetništvu.Nisu utvrdili elemente kaznenog djela. (Dr. M.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije