Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samo jedna želja

Bilo bi najbolje da Dino prohoda i da ne moram ništa tražiti

laic
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
24.09.2013.
u 16:46

Želio je plava invalidska kolica u boji njegova omiljenog kluba Dinama, trebao bi na jahanje, plivanje, ali obitelj nema otkuda sve to platiti

Dino ima pravo na jedne cipelice svakih osam mjeseci. Onda trebam razmišljati hoći li uzeti one za sezonu jesen-zima ili proljeće ljeto. Kolica može dobiti svake dvije godine. No, ona malo bolja treba nadoplatiti. Jako je želio plava, s velikim plavim kotačima, u boji njegova omiljena nogometnog kluba Dinama, ali koštaju 14.000 kuna. Htio bi i bicikli, no mama nema 10 ili 11.000 kuna.

Na terapijsko jahanje ne idemo već dvije godine, jer nemamo otkuda platiti – priča Karlovčanka Suzana Laić kako izgleda život obitelji djeteta s posebnim potrebama. Ona i njezin suprug roditelji su 11,5-godišnjeg Dine, dječaka s cerebralnom paralizom.

Četveročlana obitelj, koja ima još jednog, zdravog školarca, devetogodišnjeg Luku, živi od 1250 kuna invalidnine što će novim Zakonom biti ukinuto, 800 kuna uvećanog dječjeg doplatka i 2500 kuna, koje majka dobiva zbog statusa njegovateljice.

 Brojne nepravde

 Kao i mnoge druge obitelji u Karlovačkoj županiji i Hrvatskoj sa strepnjom iščekuju novi Zakon.

 – Ne slažem se s njime. Ukidaju se invalidnina i doplatak, te uvodi inkluzivni dodatak. Svi idemo na nova vještačenja. Vidjet ćemo što će biti. Kod nas je situacija takva da se Dino školuje kod kuće. Ponedjeljkom i utorkom dolazi mu učitelj.

Srijedom je sa svojim vršnjacima na vjeronauku, a četvrtkom mu dolazi njegova razrednica. Dino je intelektualno u redu i borit ću se za njega dok god može pratiti redoviti nastavni program. Neću se zamarati što će biti u petom razredu. Nepravedno je što djeca koja borave u školi duže od četiri sata gube pravo na invalidninu. Mi, srećom nismo u takvoj situaciji, ali to je strašno – ukazuje na neke od brojnih problema Dinina majka. Dodaje da su do sada nekako gurali, ali da je sve je teže.

 – Ne znam kako ćemo dalje i što će biti za godinu. Državi bi bilo pametnije da što veći broj takve djece uključi u vježbe, da ih se što više osposobi. Bila bih najsretnija da Dino prohoda i da nikoga ništa ne moram tražiti. Ali, to nam treba omogućiti. Za Dinu bi primjerice bilo dobro i plivanje, ali u Karlovac ima bazen samo u bolnici. Tako ja ne mogu biti s njime, jer su u to vrijeme i druga djeca. Ne možemo niti s odraslima s obzirom da je dijete. Ići u Zagreb je preskupo – priča.

 Velika pomoć udruge

 Sretna je što barem redovito mogu na vježbe za što je Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije organizirala prijevoz. Ukazuje i da zajedno s Dinom i ona uči. No, dodatna osposobljavanja, kao i mnogi drugi, ne može platiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije