Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIVŠI AMERIČI PREDSJEDNIK

Bill Clinton o ruskom predsjedniku: Putin neće živjeti vječno

FILE PHOTO: U.S. President Obama listens as former president Clinton makes remarks during an event in Washington
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS
1/2
12.03.2024.
u 20:28

Odgovarajući na kritike da je širenje NATO-a zanemarilo ruske sigurnosne interese, Clinton je naglasio da je pokušao tijekom svoja dva mandata, a zaključno početkom 2001., privući Ruse kroz Vijeće NATO-Rusija.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton branio je u utorak na konferenciji u Pragu, održanoj u povodu obilježavanja obljetnice pristupanja Češke, Poljske i Mađarske zapadnom obrambenom savezu, odluku o širenju NATO-a prema istoku prije 25 godina tijekom njegova mandata.

"Ponekad jednostavno morate riskirati i to je ono što su svi uključeni prije 25 godina odlučili učiniti", rekao je Clinton. "Mislim da je to bilo dobro ulaganje. Učinili smo ispravnu stvar i proširili NATO koji se nastavlja širiti", dodao je. Tri bivše članice Varšavskog pakta, saveza kojim je dominirao Sovjetski Savez, ušle su u NATO 12. ožujka 1999. Varšavski pakt raspušten je sredinom 1991. godine.

Bivši američki predsjednik rekao je i da zapad mora stajati uz Ukrajinu do kraja borbe protiv Rusije. Ipak, izrazio je nadu da će s vremenom biti drugih opcija. "Vjerojatno mu se neće svidjeti što ovo govorim, ali predsjednik (Vladimir) Putin neće živjeti vječno, kao ni ja", rekao je Clinton. 

FOTO: Zmajevi zubi u Ukrajini postavljeni kako bi spriječili prodor Rusa

FILE PHOTO: U.S. President Obama listens as former president Clinton makes remarks during an event in Washington
1/18

Odgovarajući na kritike da je širenje NATO-a zanemarilo ruske sigurnosne interese, Clinton je naglasio da je pokušao tijekom svoja dva mandata, a zaključno početkom 2001., privući Ruse kroz Vijeće NATO-Rusija. "Ponudili smo im priliku da sudjeluju", rekao je. Češki predsjednik Petr Pavel Clintonu je uručio češki orden Tomáša Garriguea Masaryka.  Češki i njemački zrakoplovi preletjeli su iznad Praga kako bi se obilježila godišnjica ulaska tri zemlje u NATO.

 

Ključne riječi

Komentara 2

XM
Xman
01:04 13.03.2024.

Lazov ,Rusija je htjela saradnju ali je Bill odbio jer je mislio da je rusija na koljenima , dace je rasparcati i opljackati njihova prirodna dobra . Ako bi bila u nekom njihovom savezu onda nista od pljacke.

Avatar barba_arba
barba_arba
22:45 12.03.2024.

Bill Clinton, Biden i Trump , pogodite ko je najmlađi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije