Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kod Gadafija

Bili smo bezosjećajni novinari koji su pisali o tuđoj muci

libija
Reuters
23.03.2011.
u 19:00

Snimateljicu Lynsey tukli su i dirali po tijelu, nisu poštovali što je žena. Imali smo poveze preko očiju 
i bili dezorijentirani

Šest dana bili smo zatočenici Gadafijevih vojnih i policijskih snaga. Vojnici su nas vezivali i tukli šakama, udarali nogama vojničkim čizmama, prijetili nam smrću, a snimateljicu Lynsey Addario nisu poštovali kao ženu. Neprimjereno su se ponašali prema kolegici, vojnici su je dirali po tijelu i udarali. Tim riječima četvero novinara The New York Timesa u opširnoj i emotivnoj reportaži objavljenoj u srijedu opisuje koja su poniženja doživjeli u libijskom zarobljeništvu.

Izvjestitelj Anthony Shadid, šef dopisništva NYT-a u Beirutu, montažer Stephen Farrell, snimateljica Lynsey Addario i Tyler Hicks uhićeni su 15. ožujka na kontrolnoj točki libijske vojske nakon što su iz Egipta ušli u Libiju, na dio teritorija pod kontrolom pobunjenika. “Stalno su nam prijetili pogubljenjem, govorili da nećemo preživjeti mučenja koja nam spremaju. Još ne znamo što se dogodilo našem vozaču Mohammedu. Možda je ubijen. Ako je zbog nas nevin stradao, nosit ćemo taj teret do kraja života jer zbog naših pogrešnih odluka, zbog novinskog članka, nije vrijedilo umrijeti”, pišu u reportaži, osjećajući odgovornost za vozačev život.

U novinarskoj karijeri viđali su vezane, zatočene ljude s povezima preko očiju, posjetili su zatvor Abu Ghraib i snimali uhićene u vojnim akcijama u Afganistanu ili Iraku. Sada smo mi, zatočeni u Libiji, bili ti za nas nekad bezlični ljudi o kojima smo možda pretjerano bezosjećajno izvještavali, bez emocija opisivali njihovo stanje. Prvi smo put osjetili kako je kretati se dezorijentiran s povezom preko očiju te imati lisice do krvi utisnute da se izgubi osjećaj u rukama.

Novinari NYT-a zaključuju kako su slušajući državne sugovornike shvatili da privid države Libije nije prava država, nego je to ideja pukovnika Gadafija. “Ono što smo vidjeli bile su ruševine jednog eksperimenta, u najboljem slučaju diktatura u najgorem kaosu”, zaključuju novinari The New York Timesa.

Ključne riječi

Komentara 39

IR
irani
20:15 23.03.2011.

Fenomenalni komentari dezurnih tumpleka ... . Tko kaze da oni nemogu gluplje ? :)

OB
-obrisani-
20:36 23.03.2011.

jadan gadafi,onaj sadam husein je jos dobro prosao s obzirom kakvu su sudbinu napoleon sarkozi i sadam husein obama,ciganin iz male krsne i americki kralj,namenili libijskom diktatoru.kukala mu majka na dzenazi....

TA
tajkun
20:14 23.03.2011.

ma ako ona tako kaze ,nema razloga da joj ne vjerujemo ipak su to zlocesti libijski chetnici,ili mudzahedini,no nema veze isto je to za njih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije