Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rasprava o azilantima i kriminalu

Bild: Njemačka vlada nastoji zataškati problem islamizma

Police arrest suspect in German town of Wuerzburg after stabbing
Foto: Heiko Becker/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
30.06.2021.
u 09:19

Azilanti čine oko dva posto populacije u Njemačkoj, a odgovorni su za 13 posto ubojstava

Krvavi napad u Würzburgu u Bavarskoj, u kojem je 24-godišnji napadač nožem ubio tri žene, potaknuo je burnu raspravu u Njemačkoj o spremnosti njemačkog represivnog sustava da se otvoreno suoči s ekstremizmom među migrantskom populacijom. Naime, u njemačkim medijima je nakon najnovijeg šokantnog napada ponovno otvorena rasprava o učestalosti zločina iza kojih stoje migranti i tražitelji azila u Njemačkoj, a njemački tabloid Bild otvoreno je optužio saveznu vladu da zataškava i zanemaruje problem militantnog islamizma među migrantskom populacijom i mladim muškarcima koji su prije nekoliko godina u Njemačku došli iz kriznih žarišta, tvrdeći da vladajući tako žele izbjeći raspravu o svojoj odgovornosti za gubitak nadzora na njemačkim granicama i masovni ulazak migranata u Njemačku.

“Islamist ubija tri žene u Würzburgu, viče Allahu Akbar, a tijekom ispitivanja govori o ‘svom džihadu’. Pozadina slučaja ne može biti jasnija: islamistička mržnja! Ali savezna vlada ipak odbija jasno identificirati problem”, optužuje Bild, citirajući stručnjaka za migracije Ruuda Koopmansa s Humboldtova sveučilišta u Berlinu, koji je zapanjen ponašanjem savezne vlade i tvrdi da se negacijom islamističke pozadine ovog napada onemogućava i uspješna borba protiv ovog problema. Koopmans smatra da Njemačka nedvojbeno ima problem s islamizmom, koji je posljedica azilantske i migrantske politike savezne vlade, jer iza ovakvih napada uglavnom stoje mladići koji dolaze iz zemalja u kojima je nasilni islamizam vrlo raširen.

Deportaciju čeka 300.000

Prema opsežnim podacima njemačkog Saveznog ureda za kriminal (BKA), koje je objavio Focus, broj kriminalnih djela koja su počinili azilanti porastao je u slučaju najtežih zlodjela, poput ubojstava i silovanja, dok se u svim ostalim područjima broj kriminalnih djela koja su počinili migranti smanjio. Velika većina tražitelja azila koji su registrirani u Njemačkoj od 2015. godine, a odonda ih je u Njemačkoj registrirano ukupno 1,78 milijuna, nije evidentirana temeljem njemačkog kaznenog zakona, što znači da nisu počinili nikakve prijestupe.

Prema podacima BKA, azilanti koji čine oko dva posto populacije u Njemačkoj, odgovorni su za gotovo 13 posto ubojstava i pokušaja ubojstava. A među migrantima najagresivniji su oni kojima je odbijen azil i koji su izgubili pravo boravka u Njemačkoj (takvih je 291.462), ali iz raznih razloga još nisu deportirani.

Njemački istražitelji tek su jučer potvrdili da napad u Würzburgu ima islamističku pozadinu, a iz bavarskog tužiteljstva izvijestili su da je istragu preuzeo tamošnji ured za ekstremizam i terorizam. Za napad je osumnjičen 24-godišnji Somalac, koji je u Njemačku stigao prije šest godina, u vrijeme velikog migrantskog vala kada je u Njemačka primila milijun migranata iz Sirije i drugih zemalja.

Napadač je najprije ušao u robnu kuću u središtu grada i 49-godišnju prodavačicu upitao gdje može pronaći nož. Nakon što mu je ona pokazala noževe, on je zgrabio jedan od najvećih i njime na mjestu ubio ženu preciznim ubodom u vrat. U sljedeće dvije minute na isti je način ubio još dvije žene od 24 i 82 godine, koje su se zatekle u blizini. Napadač je svoj krvavi pohod nastavio ulaskom u obližnju štedionicu, gdje je također napadao žene, pokušavajući ih ubiti na isti način kao što je ubio prethodne žrtve. Nastavio je napadati žene i na ulici, ali su mu se suprotstavili građani, koji su ga gađali predmetima, stolicama i torbama. Napadač je naposljetku nožem krenuo i na policiju, koja ga je zaustavila i onesposobila hicem u nogu.

Uslijedio još jedan napad

Napadač nije imao islamistički dosje u njemačkoj policiji, a živio je u smještaju za beskućnike te je zbog nasilničkog ponašanja bio na psihijatrijskom liječenju. Policija je na kraju na temelju nekoliko činjenica ipak zaključila da je posrijedi islamistički motiv. Napadač je u jednom trenutku za vrijeme napada uzviknuo Allahu Akbar, a u bolnici je spominjao i džihad. U njegovu stanu pronađen je islamistički materijal s porukama mržnje. Međutim, njemačka je vlada oklijevala napad okarakterizirati kao teroristički, inzistirajući da se pričekaju rezultati istrage, ali je zemlju u međuvremenu potresao novi napad. Muškarac je u Erfurtu nožem ranio dva prolaznika, nakon čega je pobjegao, ali su ga poslije pronašli ranjenog u stanu. Iako motiv napada nije poznat, u medijima se i u ovom slučaju špekulira o ekstremizmu.

VIDEO Strava u Češkoj: Tornado rušio sve pred sobom! "Bila je to apokalipsa!"

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar horuk
horuk
09:54 30.06.2021.

Nisu iluminati ili ljudi gusteri odgovorni za ovo vec djelomicno i nasa djeca neradnici i ljevicari uhljebi neradnici koji svugdje na svijetu jos zive od djeparca roditelja i tim novcem hoce biti plemeniti jer ne znaju kako je tesko zaraditi svoj novac. Isto vazi za ljevicare uhljebe koji istao tako viseci na drzavnoj sisi izigravaju nesto kao plemenito ali nikada nisu imali iskustvo pravoga rada. Sto god oni odluce, gdje se god novac djelio, oni su uvjek prvi koji sebi trpaju u djep a onda radnici (koje deklarativno ljevica zastupa) moraju zaraditi za sve nas i njih koji djele sakom i kapom. I dok sjedis u uhljebnickom uredu ili studentskom domu lako ti je filozofirati da trebamo pustiti ove jadne atomske fizicare i dati drzavnim sluzbenicima jos jednu povisnicu. Ali sve to znaci da jednostavni narod mora trpiti posljedice a rijetko ovi uhljebi neradnici.

RE
reborn
12:03 30.06.2021.

Kada kao novinar govoriš npr o Njemačkoj, možeš reći "Azilanti čine oko dva posto populacije u Njemačkoj, a odgovorni su za 13 posto ubojstava". Kada iznosiš slične porazne statistike vezane uz kriminal u Međimurju i određenu manjinu, onda te cenzuriraju... Quod licet Iovi, non licet bovi.

DU
Deleted user
11:41 30.06.2021.

Da bi se shvatila dimenzija ovih brojaka, evo vam usporedbe: od oko 1,8 milijuna "izbjeglica" 300.000 su počinili teža ili teška krivična djela. To je 16,7% . Ako u RH imamo 4 milijuna stanovnika, 16,7% od toga je 668.000, odnosno u tom istom omjeru bi značilo da u Hrvatskoj toliki broj osoba učini teža ili teška krivična djela... Gledano na broj Nijemaca, bilo bi to više od 14 milijuna ljudi!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije