Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fischer josipoviću:

'Bilateralni problemi ne smiju stajati na putu prema EU'

josipović
Snježana Herek/VLM
05.11.2012.
u 22:30

Želim i nadam se da će na temelju svih dosadašnjih izvješća Europske komisije pristupanje Hrvatske EU biti uspješno i uslijediti 1. srpnja slijedeće godine - rekao je Fischer.

BEČ - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović je u ponedjeljak, prvog dana dvodnevnog radnog posjeta Austriji, prije večernjeg predavanja na bečkom Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost te nazočnosti na koncertu Gudačkog orkestra zagrebačke Muzičke akademije u Beču poslijepodne razgovarao sa svojim austrijskim kolegom Heinzom Fischerom, koji je ponovno istakao snažnu austrijsku potporu skorom pristupanju Hrvatske EU.

Nakon susreta austrijski predsjednik Fischer je rekao novinarima da je sa svojim hrvatskim kolegom razgovarao austrijsko-hrvatskim bilateralnim odnosima i mogućnostima njihova unapređenja, posebice u kontekstu skorog članstva RH u EU te o aktualnim regionalnim i globalnim pitanjima.

- Želim i nadam se da će na temelju svih dosadašnjih izvješća Europske komisije pristupanje Hrvatske EU biti uspješno i uslijediti 1. srpnja slijedeće godine - rekao je Fischer. Posebice je naglasio kakio bilateralni problemi dviju država nikako ne bi smjeli stajati na putu prema članstvu u EU.

- Ne ustručavam se reći da je naše mišljenje kako pristupanje EU-u i bilateralni problemi s nekom zemljom članicom se ne smije povezivati - napomenuo je Fischer, dodavši:

- Riječ je o posve različitim stvarima i ne treba ih miješati.

Navedena primjedba odnosila se je na Sloveniju koja prije ratifikacije pristupnog ugovora između RH i EU zahtjeva da naša zemlja povuče punomoći na osnovi kojih Zagrebačka i Privredna banka Zagreb vode zbog devizne štednje hrvatskih građana postupke pred hrvatskim sudovima protiv Ljubljanske i Nove Ljubljanske banke.

- S zadovoljstvom mogu reći da uživamo punu podršku Austrije i zajedno iščekujemo taj 1. srpanj slijedeće godine - rekao je predsjednik Josipović, dodavši kako je i današnji sastanak s predsjednikom Fischerom \"nastavak stabilne i plodonosne suradnje dviju zemalja\".

Napomenuo je da je jedna od tema razgovora bila gospodarska suradnja i ulaganja u Hrvatsku.

- Hrvatska kao zemlja u razvoju svoje gospodarstvo još uvijek prilagođava europskim standardima pa je sigurno interesantna mnogim investitorima - rekao je Josipović, ustvrdivši kako se investicijska klima u RH „mora još poboljšati“.

Upoznao je Fischera s novim hrvatskim zakonima koji su u pripremi ili su već stupili na snagu kao što je dopuna posebno važnog Zakona o poticanju ulaganja.

- Naravno, razgovarali smo i o zakonu o povratu oduzete imovine - dodao je, napomenuvši kako je bilo riječi i o borbi protiv korupcije i pitanju nezaposlenosti.

Predsjednik Josipović je najavio svoj posjet gradišćanskim Hrvatima.

- Sutra ću posjetiti gradišćanske Hrvate. Mislim da je to vrlo važno za jedinstvo hrvatskog naroda i dobrosusjedske odnose s Austrijom, jer su nacionalne manjine te koje nas povezuju i države čine bližima - ustvrdio je, napomenuvši kako bi upravo gradišćanski Hrvati mogli biti ulagači, suradnici i prijatelji koji će pomoći Hrvatskoj.

Nakon susreta s Fischerom šef hrvatske države održao je na bečkom Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost predavanje \"Umjetnost i politika\", kojim je otvorio 8. Festival hrvatske glazbe u Beču.

Kao osoba koja uspješno spaja glazbenu umjetnost s politikom hrvatski je predsjednik na predavanju, između ostalog, rekao da između političara i umjetnika postoje mnoge poveznice i jednake poruke, podsjetivši na grčkog filozofa Platona koji je tvrdio da glazbeno obrazovanje mora biti osnova dobrog političara. Napomenuo je kako su za glazbu i politiku vrlo važni slušanje, kreativnost, sposobnost komunikacije s publikom te održavanje ravnoteže između slobode i discipline itd. Ustvrdio je kako je od svega najvažnija vizija, istaknuvši kako umjetnici i političari mogu jedni od drugih mnogo toga naučiti.

Nakon predavanja Josipović je novinarima rekao kako je govoreći o vezi umjetnosti, posebice glazbe i politike, analizirao različite aspekte međusobne interakcije, podsjetivši na neke primjere iz prošlosti i sadašnjosti iz kojih treba izvući pouke.

- Umjetnost je vrlo bliska politici, bliža nego što se to nekad čini - dodao je.

Govoreći o Festivalu hrvatske glazbe u Beču istakao je kako Muzičko informativni centar Koncertne direkcije Zagreb njime \"odlično prezentira\" Hrvatsku u Beču i da želi da se ta tradicija nastavi, zahvalivši organizatorima na uloženom trudu. Zamoljen da komentira izjavu svog austrijskog kolege da bilateralni problemi ne smiju stajati na putu članstva u EU, predsjednik Josipović je rekao kako je još jednom naišao na potpuno razumijevanje predsjednika Fischera koji je vrlo jasno rekao kako Austrija smatra da je riječ o bilateralnom pitanju koje treba i bilateralno rješavati te da pitanje našeg članstva u EU ne treba vezivati s rješenjem pitanja Ljubljanske banke.

- Nadam se da ćemo naći rješenje koje će za sve biti zadovoljavajuće i mislim da smo mu već na tragu - istakao je Josipović uoči odlaska na koncert Gudačkog orkestra zagrebačke Muzičke akademije pod ravnanjem Jože Haluze.

Uz Mozartova i Papandopulova djela obilježila ga je i efektna Josipovićeva skladba „Dernek“ za gudački orkestar, dva glasovira i udaraljke koja je izmamila buran aplauz bečke publike.

O koncertu kao nastavku dugogodišnje suradnje bečkog Glazbenog sveučilišta i Muzičke akademije u Zagrebu u sklopu programa Europske komisije Erasmus te o 8. Festivalu hrvatske glazbe u Beču, u okviru kojeg će se do 6. prosinca o.g. na trideset koncerata u najprestižnijim bečkim koncertnim prostorima predstaviti istaknuti hrvatski glazbenici u svim žanrovima, od klasične i izvorne tradicijske preko jazza, popa i rocka do neobičnih „cross-over“ kombinacija, govorili su rektor bečkog Glazbenog sveučilišta Werner Hasitschka, dekan zagrebačke Muzičke akademije Mladen Janjanin i voditelj Muzičkog informativnog centra Koncertne direkcije Zagreb Davor Merkaš.

U utorak će predsjednik Josipović posjetiti sedam općina gradišćanskih Hrvata u austrijskoj pokrajini Gradišće te razgovarati s njihovim predstavnicima. Susresti će se i s pokrajinskim poglavarom Gradišća Hansom Niesslom u Željeznom (Eisenstadt).

>>Fischer potpisao pristupni ugovor uz Josipovićevu nazočnost u Beču

Komentara 5

VI
Vito
07:12 06.11.2012.

'Bilateralni problemi ne smiju stajati na putu prema EU' Ovo je lijepo sročeno Bilateralni - znači dvostran, obostran Očito da mi imamo nerješenih problema s Austrijom Budući oni očito imaju problema s Hrvatskom I takvih "Bilateralnih problemia" očito imamo sao sa svih 26 članica EU Kako se taj broj naziva latinskim imenom Jer - multilateralni problemi - baš i nisu dobar opis, budući se u rječniku stranih rijeći spominju i bokovi Koja to dfržava ima samo dva boka?

VI
Vito
07:14 06.11.2012.

Kad već spominju banke Zašto novinari ne pitaju te "rješavače problema" kako bi iblo njima da im hrvatska banka uzme ušteđevinu, promijeni ime banke i nastavi s njegovim novicma dalje poslovati kao sa svojim novcima? Ovaj dvojac očito podupire pljačkustanovništvatva bivše države na sadašnjoj državnoj razini

VI
Vito
07:19 06.11.2012.

Hrvatski predsjednik josipović u dvodnevnom radnom posjetu Austriji Poštovano gospodine predsjedniče Hrvatske Kako vam uopće pada na pamet razgovor o rješavanju pljačke ušteđevina hrvatskog stanovništva u ovom sadržaju ovog članka? Pljačka je pljačka, napravili ju s maskom na licu iliili uz državni blagoslov bilo koje države Novce u "ljubljansku banku" su stavljali naši poslodavcipa su nas tako prisilili dobivati osobni dohodak putem te banke A kad se takva država raspala slovenski pljačkaši su si jednostavno prisvojili naše novce i ispraznili trezore po svim bivšim republikama te ih preselili u "deželu" I sad vi javno dopuštate takvu pljačku Sramota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije