Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UGINULA MEDVJEDICA

'Bila je teško bolesna, prije mjesec dana izgubila je 50-tak kilograma'

sredozemna medvjedica
Foto: ilustracija
26.08.2014.
u 10:16

Danas je u 8.30 sati na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu počela obdukcija

U uvali Vela Draga na području Ližnjana u ponedjeljak popodne pronađeno je tijelo uginule sredozemne medvjedice koja se redovito pojavljivala na pulskim plažama. Prema riječima ravnatelja Javne ustanove Natura Histrica dr. Elvisa Zahtile, čiji su djelatnici zajedno s volonterima Grupe Sredozemna medvjedica čuvali sredozemnu medvjedicu od brojnih posjetitelja, životinja je u ponedjeljak ujutro u ližnjanskoj uvali  bila u vrlo lošem stanju, hroptala je, a oko 14 sati, nažalost, uginula je. Tijelo medvjedice upućeno je na Veterinarski fakultet u Zagreb, gdje će se točno utvrditi od čega je uginula. U kontaktu su s talijanskim i grčkim stručnjacima.

Prema prvim procjenama, već je i ponašanje sredozemne medvjedice odavalo da je riječ o staroj jedinki, a pretpostavlja se da im je životni vijek i do 60 godina. Predsjednica Grupe Sredozemna medvjedica iz Zagreba, biologinja Jasna Antolović, potvrdila je da su zajedno s djelatnicima Javne ustanove Kamenjak sedam dana budno pratili medvjedicu. 

– Bila je teško bolesna, sedam je dana izlazila na obalu. Pred kraj rapidno je gubila na težini, prije mjesec dana izgubila je 50-tak kilograma, a zadnjih dana mršavjela je na očigled. Imala je i rane po tijelu. Očekivali smo najgore. Obavijestili smo Veterinarski fakultet u Zagrebu, Državni zavod za zaštitu prirode, resorno ministarstvo, u kontaktu smo bili s jednom grčkom udrugom. Budući da je riječ o divljoj životinji kojoj se ne smije prilaziti, nužno je sve raditi prema protokolu – ispričala nam je Antolović. Dramatično je bilo posljednja tri dana, medvjedica je počela izbacivati krv, osobito u ponedjeljak, kada je i uginula. Predsjednica Grupe Sredozemna medvjedica zahvaljuje djelatnicima Kamenjaka, ribarima i građanima koji su tih dana bili od velike pomoći, no zamjera Veterinarskoj stanici Pula na neprofesionalnosti jer se tri kritična dana nisu odazvali pozivima da hitno izađu na teren. Oni pak tvrde da su medvjedicu nekoliko puta obišli i fotografirali je, no jasno je, prije nego li se u ližnjanskoj uvali počela odvijati drama.

– Tada se rane još nisu vidjele, ali je bila nemoćna, usporena, bilo je indicija da je životinja pri kraju. No nismo je mogli uhvatiti, bilo bi to za nju previše šokantno, riječ je o velikoj i divljoj životinji – kazao nam je Renato Peteh, voditelj Veterinarske stanice Pula.

Biologinja Antolović potvrdila je da je danas u 8.30 sati na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu počela obdukcija. Medvjedica je na tijelu imala i rane, s gubitkom kila izgubila je i snagu, pa se pri kraju više nije mogla oduprijeti snažnim valovima koji su je bacali na stijene. O razlozima uginuća Antolović nije željela nagađati, tako da ćemo morati pričekati rezultate obdukcije.

Komentara 3

LA
laganini2
10:45 26.08.2014.

Baš tuzno :(

BU
bubimima
13:40 26.08.2014.

Ne bih se čudila da je razlog uginuća neka ljudska bahatost. Možda je progutala nešto od ljudskog smeća. Jadne životinje, nemaju više nigdje staništa za normalan život.

HK
hrvoje.krstanovic.56
22:28 26.08.2014.

A jadna ona

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije