Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUGOROČNA PROGNOZA

Bijeli Božić ili blaga zima? Accuweather otkriva kakvo nas vrijeme očekuje!

snijeg u SAD-u
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
12.10.2016.
u 21:44

I dok većinu starog kontinenta očekuje olujno vrijeme s velikim opasnostima od poplava, područje jugoistoka čeka suha i blaga zima...

Accuweather, poznata američka meteoreološka služba, objavila je sezonsku prognozu nadolazeće zime.

Prema prognozi, zapadnu i središnju Europu čeka toplo i vlažno vrijeme što povećava opasnost od poplava, dok istok Europe čeka blaga zima s povremenim valovima hladnoće.

Područje Ujedinjenog Kraljevstva i Irske očekuju brojne oluje čak i prije samog početka zime, tijekom listopada i studenog. Najizraženije će biti u drugoj polovici studenog kada se očekuju iznimno obilne kiše popraćene olujnim vjetrovima, a posebno će biti ugroženo područje Irske.

– Iznadprosječna količina kiše diljem Ujedinjenog Kraljevstva mogla bi rezultirati još jednom zimom u kojoj će poplave biti uobičajena pojava – upozorava AccuWeather.

Ipak, ne očekuju se obilne snježne padaline jer temperature zraka neće biti dovoljno niske.

Foto: AccuWeather

Oluje s obilnom kišom pogodit će i područje Njemačke, Francuske, Nizozemske i Belgije. Moguće su i poplave, ali opasnost od materijalne štete dolazi ponajprije zbog olujnih vjetrova.

Sveukupno se očekuje kako će i na ovom području zimske temperature biti iznadprosječno visoke.

Blago zimsko vrijeme prevladavat će i na područjima od sjevera Španjolske preko juga Francuske i Italije što također povećava opasnost od poplava.

Krajem siječnja i početkom veljače u Francuskoj se očekuju oluje s obilnim kišama pa su samim time moguća klizišta. Na planinskim područjima Italije očekuje se iznadprosječno visoka razina snijega.

Na području jugoistočne Europe, u koje spada i Hrvatska, očekuju se periodi suhog i iznadprosječno toplog vremena. Snijega će biti manje od prosjeka na Dinaridima, balkanskim planinama i Karpatima.

Olujni sustavi koji će utjecati na našu regiju bit će slabiji i ne očekuje se ponavljanje velikih poplava, a ne očekuju se ni dulji periodi hladnoće. Oni su mogući tek krajem zime, ali sveukupno će temperature biti iznadprosječno visoke.

Istok Europe će se susresti sa valovima hladnoće pa se Riga, Vilnius, Minsk i Kijev moraju pripremiti za ledene temperature.

"Tijekom drugog dijela zime ovim područjima prijete obilne snježne padaline. Ipak, ne očekuje se stvaranje dugotrajnog snježnog pokrivača", zaključuje AccuWeather.

>> Pred kraj dana razvedravanje vremena: Tuča pada između Otočca i Brinja, na Jadranu mogući olujni udari bure

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
21:58 12.10.2016.

To su oni isti koji su proljetos predviđali pakleno ljeto, a ono ljeto počelo tek krajem srpnja s uobičajenim temperaturama za ovo podneblje. Vremenska prognoza je pseudoznanost i oni nisu u stanju predvidjeti ništa dalje od 3 dana s iole značajnom statističkom vjerojatnošću, a kamo li cijelo jedno godišnje doba.

KA
kažemja
00:20 13.10.2016.

Bezvezno laprdanje. Ne mogu pogoditi prognozu tri dana unaprijed a kamoli tri mjeseca.

Avatar pendreck
pendreck
07:37 13.10.2016.

Zna se samo da nitko pojma nema... sukladno s teorijom kaosa i Leptirovim učinkkom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije