Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'gnjusna promocija'

Bijela kuća optužila Muska za širenje antisemitske laži na mreži X: Odlaze oglašivači

FILE PHOTO: Tesla CEO and Twitter owner Elon Musk attends the VivaTech conference in Paris
Foto: GONZALO FUENTES/REUTERS
1/3
18.11.2023.
u 18:48

Muskov najnoviji antisemitski ispad osudila je i Bijela kuća, optužujući Muska za "ponavljanje antisemitske laži i gnjusnu promociju antisemitske i rasističke mržnje", tvrdeći da se to protivi temeljnim vrijednostima Amerikanaca

Nakon što je kontroverzni multimilijarder i najbogatiji čovjek na svijetu Elon Musk ovih dana na svojoj društvenoj mreži X, bivšem Twitteru, ponovno širio antisemitske tvrdnje i teorije zavjere, najveći oglašivači na X-u, Apple, IBM, Disney, Lionsgate, Warner Bros, Paramount, Sony Pictures i drugi, najavili su da će pauzirati svoje oglašavanje na Muskovoj mreži, što je onda naišlo na ogorčenu Muskovu reakciju. Musk je, naime, najavio da će sutra, čim se otvore sudovi, podnijeti "termonuklearnu tužbu" protiv nadzornog tijela Media Mattersa, koje je X optužilo za širenje antisemitske propagande, kao i velikih kompanija koje su nakon toga odlučile povući svoje oglase s X-a. Musk je putem X-a poručio da je riječ o lažnom napadu na njegovu tvrtku, kao i "još jednom pokušaju potkopavanja slobode govora i zavaravanja oglašivača".

Musk je u srijedu podržao objavu u kojoj se lažno tvrdi da Židovi raspiruju mržnju prema bijelcima, tvrdeći da korisnik X-a, koji širi teoriju zavjere o "velikoj zamjeni" i "bijelom genocidu", a riječ je o teoriji prema kojoj Židovi i ljevičari planiraju veliku zamjenu bjelačkog stanovništva s muslimanskim migrantima, zapravo govori istinu, dok je Media Matters otkrio da su oglasi IBM-a, Applea i drugih kompanija na X-u postavljeni uz sadržaj koji promovira Adolfa Hitlera i nacističku stranku, što je Musk zanijekao.

POVEZANI ČLANCI:

Musk je nedavno uz objavu jednog korisnika X-a koja prikazuje fotografiju na kojoj je čamac s migrantima koji iz Afrike dolaze na talijansku Lampedusu tvrdnju da je riječ o invaziji koju predvodi George Soros osnažio svojom ocjenom da Soroseva organizacija želi uništenje zapadne civilizacije.

Muskov najnoviji antisemitski ispad osudila je i Bijela kuća, optužujući Muska za "ponavljanje antisemitske laži i gnjusnu promociju antisemitske i rasističke mržnje", tvrdeći da se to protivi temeljnim vrijednostima Amerikanaca. "Neprihvatljivo je ponavljati gnjusnu laž mjesec dana nakon najsmrtonosnijeg dana za židovski narod od Holokausta", poručio je glasnogovornik Bijele kuće Andrew Bates, referirajući se na nedavni Hamasov krvavi pohod na jugu Izraela. Nakon što je Musk prije godinu dana kupio Twitter ta je mreža, koja je u međuvremenu promijenila ime, postala jedan od epicentara govora mržnje i teorija zavjere na internetu, što Musk pokušava opravdati pozivanjem na slobodu govora. Odonda je broj oglašivača, kao i broj korisnika X-a, u kontinuiranom padu. 

>> VIDEO Astronom Korado Korlević u studiju Večernji TV-a

Komentara 8

ŠA
Šaraf
20:24 18.11.2023.

Primjer kod muslimanskih zemalja u njihovim bankama nema kamata u zapadnim ima iza svega stoji Izraelski lobij

PM
Pionir_Mali
07:53 18.11.2023.

Naravno kad Ameriku vode zidovi.😂

Avatar Moloh
Moloh
09:35 19.11.2023.

Migrantske valove prema Europi od prvoga dana organizira Rusija. Okriviti treba Židove, jer oni su krivi za sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije