Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'BiH zaslužuje jednaku budućnost kakvu imaju narodi u EU'

Današnji datum zauvijek ćemo pamtiti i zbog jednog posebnog datuma koji je od životne važnosti za Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju i Hrvatsku
22. svibnja 2019. u 22:42 8 komentara 924 prikaza
18. izdanje Večernjakovog pečata kojim se odaje priznanje najznačajnijim osobama u BIH
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Brojni politički uglednici okupili su se na manifestaciji Večernjakov pečat, a njihovi istupi bili su uglavnom posve suprotni od političke realnosti zemlje, s pozivima na isticanje zajedničkih vrijednosti i suživota te zajedničke budućnosti. Na Pečatu su nazočili hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a Dragan Čović te brojni drugi dužnosnici s nižih razina. Čović je u izjavi ocijenio kako Večernjakov pečat zaslužuje posebno poštovanje zbog osamnaest godina postojanja.

Večernjakov pečat prestižna nagrada Večernjakov pečat: Osobe godine su Vatreni iz BiH i izbornik Zlatko Dalić

Tri naroda čuvaju BiH

– Ovaj događaj zaslužuje posebnu dozu poštovanja. Ovogodišnji Pečat opet je poseban u odnosu na sve ostale. Svaki do sada imao je novi sadržaj i dimenziju. Rekao bih kako se radi o jedinstvenom spektaklu. I mnogo je više od jednoga događaja – istaknuo je Čović.

Poruke s ove manifestacije ocijenio je prevažnim dodajući da se radi o “nečemu što je obilježje BiH”.

– U osnovi, Pečat živi na taj način – dodao je. Hrvatska predsjednica otvorila je manifestaciju i pri tome vrlo emotivno progovorila o odnosima dviju država, povijesti, ali i zajedničkoj budućnosti u Europskoj uniji. Pečat se održao na dan kada su Ujedinjeni narodi primili BiH i dvije zemlje nastale raspadom Jugoslavije, Hrvatsku i Sloveniju, u svoje članstvo.

– Današnji datum zauvijek ćemo pamtiti i zbog jednog posebnog datuma koji je od životne važnosti za Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju i Hrvatsku. A to je dan kada smo zajedno zakoračili u članstvo Ujedinjenih naroda, što je posebno obilježilo živote našeg naroda i naših država – rekla je predsjednica Grabar-Kitarović. Ona je proglasila Večernjakov pečat otvorenim. Pozvala je da se BiH gradi na temeljima njezine raznolikosti.

Večernjakov pečat Jozo Pavković Na europskom Pečatu Hrvati, 
Srbi i Bošnjaci barem jedan 
dan bit će “ujedinjeni narodi”

– Njezina tri naroda žive i čuvaju svoje kulture, svaki na svoj način, pridonoseći njezinim kvalitetama i posebnostima. Ponekad razlike nije lako živjeti, ali iskustvo nas uči da je to jedini put napretka i mira. To je glavna poruka Večernjakova pečata, poruka da su dobrota, humanost i plemenitost temelj svakog uspjeha i napretka – dodala je predsjednica Republike Hrvatske. Zbog toga je posebno važnim ocijenila manifestaciju Večernjakov pečat koja, kako je istaknula, potiče na zajedništvo i svojevrsni je smjerokaz kako se mogu živjeti različitosti. Pozvala je na uspostavu jednakopravnosti u zemlji.

Pamtiti prošlost

– Kao hrvatska predsjednica, učinit ću sve što je u mojoj moći da bude bolje mojem narodu. Ali tražeći bolje za svoje, tražim bolje za sve. Sve ono dobro što želim Hrvatskoj, želim i Bosni i Hercegovini. BiH, u kojoj su Hrvati čvrst temelj opstojnosti države, u Republici Hrvatskoj ima nepokolebljivog prijatelja. Naša je iskrena želja pružiti pomoć i izgradnju ove zemlje kao moderne europske države za sva tri njezina naroda i za sve njezine građane – dodala je. Istaknula je kako je zajednička budućnost BiH u zajednici europskih naroda.

Večernjakov pečat Ne propustite 22. svibnja Večernjakov pečat u BiH proglašen najvećim društvenim događajem

– Iznad svega su djeca i mladi u BiH koji zaslužuju budućnost kakvu imaju svi drugi mladi u Europskoj uniji. Zaslužuju biti punopravni građani Europe i Europske unije u kojoj prošlost pamtimo, ali budućnost ostvarujemo kroz zajedništvo razvoja i općeg napretka – zaključila je obraćanje hrvatska predsjednica.

18. izdanje Večernjakovog pečata kojim se odaje priznanje najznačajnijim osobama u BIH
1 / 80
Večernjakov pečat
GER, 1.FBL, VFB Stuttgart vs SV Werder Bremen
VELIKI PREOKRET
Borni Sosi propali planovi! Definitivno neće igrati za Njemačku
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Lijepo mi je gledati svakog dana sve vecu hrvatsku slogu!!! Bez sloge nema naprijed , vjerujem u drugi mandat predsjednice i da smo najgore ostavili iza sebe, necemo ponavljati greske.

 • CroZrakomlatNo1:

  Nadam se da i nas i hercegovinu ocekuje neka bolja buducnost....ovo sto imamo sada...Ali budimo Bogu zahvalni za sve sto imamo! Hvala voljena Kolinda! Hvala RKC! Hvala HDZ! Hvala Bogu!

 • ante92:

  Dali se vraća Kolinda u RH?