Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat pristojbama

BiH, Srbija i Makedonija pripremaju odgovor Hrvatskoj!

voće
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
02.08.2017.
u 10:32

Mogu potvrditi da ćemo zaštititi naše poljoprivredne proizvođače u istoj mjeri kako ih štiti Hrvatska, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović

Vlasti u Bosni i Hercegovini reagirat će na odluku Hrvatske o povećanju pristojbi za nadzor kvalitete voća i povrća koje se uvozi iz inozemstva, jer smatraju da takva mjera nije sukladna pravilima zajedničke politike Europske unije, najavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

U izjavi koju je u srijedu prenio portal "Slobodna Bosna", Šarović je kazao kako u BiH kao i u Srbiji dijele stajalište da Hrvatska povećanjem pristojbi zapravo uvodi tzv. necarinske barijere, što je protivno odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

"Danas ćemo se konzultirati s nadležnim agencijama u BiH, a razgovarat ćemo i s kolegama u Srbiji i Makedoniji kako bismo uskladili naš odgovor. Preuranjeno je reći kakav će biti naš odgovor, ali mogu potvrditi da ćemo zaštititi naše poljoprivredne proizvođače u istoj mjeri kako ih štiti Hrvatska“, izjavio je Šarović.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nije potvrdio, ali ni zanijekao najave kako bi države pogođene odlukom Hrvatske odgovorile istom mjerom, odnosno povećanjem vlastitih pristojbi za fitosanitarni nadzor što bi onda poskupjelo uvoz hrvatskih poljoprivrednih proizvoda. 

U BiH su izračunali kako je Hrvatska svoje pristojbe povećala za čak deset puta pa uz takva dodatna izdvajanja niti jedan proizvođač voća i povrća iz BiH ne može biti konkurentan na hrvatskom tržištu.

Komentara 71

PU
Pukovnik
11:02 02.08.2017.

To je zaista velika prijetnja mocnog kartela tih 3 drzava. Poznato je da se te zemlje ne pridrzavaju norma koristenja pesticida i drugi propisa EU-a vezano za zastitu potrosaca. Nadalje su im nasade stare sto se reflektira na kvalitetu voca. Dodatno je dobro da stitimo nasu proizvodnju na taj nacin. Kriticno bi trebalo napomenuti da ista pravila kod uvoza mora vrijediti za sve zemlje a da mi i ne proizvodimo dovoljno voca i povrca za vlastite potrebe.

Avatar Apsalar
Apsalar
11:13 02.08.2017.

Bravo Tolušiću! Sad se još riješi škarta koji nam uvoze iz država EU

TO
tomisl
14:16 02.08.2017.

Srbima , Makedoncima i Bosancima nije tesko uz manju zaradu bavit se poljoprivredom .Nasi moraju u Irskoj robovat . Zivila Hrvatska

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije