Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGODA Bez usvajanja zakona o zaštiti domaće proizvodnje

BiH pokušava izbjeći protumjere iz RH i Srbije

20.05.2009.
u 23:00

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odgodio je danas konačno izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o zaštiti domaće proizvodnje, koji predviđa ponovno uvođenje carina na veći broj prehrambenih proizvoda iz Hrvatske i Srbije.

Korigiranje zakona
Kolegij Doma naroda i mjerodavno parlamentarno povjerenstvo su predložili, a izaslanici prihvatili, da se za 15 dana produži amandmanska faza te da se u tom roku pokuša korigirati predloženi zakon kako bi se izbjegle negativne posljedice njegove primjene, poput protumjera susjednih zemalja.

Prihvaćen je i zaključak kojim se vrlo jasno najavljuje spremnost na korekciju “Lijanovićeva zakona”, kako se kolokvijalno naziva ovaj prijedlog zbog činjenice da je njegov predlagatelj zastupnik Jerko Ivanković Lijanović.

- Prije održavanja sjednice parlamentarnog Povjerenstva za vanjsku i trgovinsku politiku pokušat ćemo organizirati zajednički sastanak s resornim ministrom Mladenom Zirojevićem i predstavnicima Vanjskotrgovinske komore u vezi s ovim pitanjem, kazao je prezentirajući zaključak predsjedatelj Doma naroda Ilija Filipović.

Osim što bi se suočili s protumjerama te oštrim reakcijama odbora CEFTA-e i Europske komisije, bh. vlasti bi usvajanjem spornog zakona u sadašnjem obliku riskirali i druge negativne posljedice kao što je blokada članstva BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO). Iako je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mladen Zirojević tražio da se zakon obori u parlamentarnoj proceduri, danas izglasana odgoda usvajanja ipak nagovještava da će BiH odustati od uvođenja carina na proizvode iz susjednih zemalja.

Potpuno poništenje
Uslijed negativnih učinaka, uvoznici hrane bi se preorijentirali na robu iz EU-a s kojim BiH također ima liberaliziranu trgovinu. Time bi stvarni učinci zakona bili potpuno poništeni.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije