Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne žele greške hrvatske

BiH: Moramo zaštititi ćevape, oni su naši stotinama godina!

Ćevapi
Davor Višnjić/PIXSELL
16.03.2014.
u 15:39

Iz Instituta za intelektualno vlasništvo BiH stiže inicijativa da se ćevapi zaštite geografski i kao žig, jer su kao hrana već stotinama na prostorima BiH

Dok su Hrvati, čini se, od susjeda Slovenaca izgubili bitku u zaštiti gastronomskih delicija kao što su teran, pršut, u Bosni i Hercegovini ne žele da im se isto dogodi sa - ćevapima.

Zamjenik direktora Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Jovan Šarac tako je kazao da bi se ćevape, jedan od najboljih simbola Sarajeva i BiH, a zasigurno najukusnijih, trebalo zaštititi kao brend.
- Bilo je već takvih incijativa, ali još nije podnesen zahtjev za njihovu zaštitu - kaže Šarac, a javlja Klix.ba.

Znameniti "štapići" mljevenog mesa na žaru, u somunu i s lukom, mogu biti, nastavlja Šarac, zaštićeni kao poseban proizvod u kategoriji hrane i prehrambenih proizvoda, jer su svojstveni za BiH. To vrijedi jednako za sarajevski, banjolučki i travnički ćevap.

- Ćevapi mogu biti zaštićeni kao geografske oznake, kolektivni žig ili kao žig garancije. Normalno je da se pokrenu inicijative o zaštiti, jer oni postoje stotinama godina na ovim prostorima - smatra Šarac i napominje da bi se brendiranjem ćevapa počela i konkurentnost BiH u regiji i Europi.

Zasad su u BiH zaštićeni cazinski med od kestena i gračaničko keranje, ručni rad s područja Gračanice.

>>Sad znamo gdje ćemo ponovno na vrhunske ćevape!

Komentara 6

KA
kafka
21:00 16.03.2014.

Neke delicije konzumiraju se u viže država. I što u tom slučaju? ? Tko prvi zaštiti ostali ne smiju to ime koristiti? Glupost? A bojim se da je, kako sada stvari stoke ta glupost u EU normalna. .

ZR
Zrakomlat
17:49 16.03.2014.

d

ZR
Zrakomlat
17:51 16.03.2014.

a kaj budu turci s kebabom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije