Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBLEM Vlasti u BiH bez kontrole i saznanja o strancima

BiH 'izgubila' više od 1800 stranaca

Ilegalni ulasci u BiH su veliki problem
Foto: Arhiva VL
29.10.2008.
u 23:00

Bosansko-hercegovačke vlasti ne znaju gdje je više od 1800 stranaca koji su ove godine ušli u zemlju. Riječ je o državljanima zemalja visokog migracijskog rizika koji su legalno ušli u BiH, a kojima se nakon toga gubi svaki trag.

Potvrda ulaska u BiH
Izvjesno je da nisu legalno napustili BiH pa postoji realna sumnja da je riječ o osobama koje su ulazak u BiH iskoristile za ilegalno prebacivanje prema zapadnoj Europi. Zapravo, nitko sa sigurnošću ne može reći što se dogodilo s “izgubljenim” strancima. Bosansko-hercegovačke vlasti o njima nemaju nikakvih podataka i jedini trag je granična potvrda o ulasku u BiH. Među “nestalima” uvjerljivo je najviše Kosovara, odnosno osoba koje posjeduju UNMIK-ovu putnu ispravu.

S Kosova je čak 1126 osoba koje su ušle u BiH, a kojima se potom gubi svaki trag. Sumnje da je riječ o masovnim ilegalnim migracijama prema Hrvatskoj i dalje na zapad pojačava činjenica da je među 1840 onih koji nisu legalno napustili BiH i 609 turskih državljana koji su poznati kao česti ilegalni migranti. Mjerodavne vlasti u BiH ne znaju ni gdje je 60 Libanonaca koji su ove godine legalno ušli u zemlju. Od ostalih država visokog migracijskog rizika u BiH “nestalo” je i 25 državljana Indije te 20 Kineza. Iranaca, Pakistanaca, Sirijaca, Marokanaca, Tunižana i Armenaca mnogo je manje.

Putne isprave
Državljanima većine spomenutih zemalja potrebne su vize za ulazak u BiH, ali je očito da ta mjera nije dovoljna da se spriječe ilegalne migracije preko bosansko-hercegovačkog teritorija na zapad. Broj potencijalnih ilegalaca bio bi i veći da mjerodavne službe nisu odbile odobriti ulazak u zemlju za 1628 stranaca koji nisu ispunjavali uvjete za to. Uglavnom je riječ o osobama koje su pokušale ući u BiH bez putne isprave ili nisu imale dovoljno materijalnih sredstava za boravak u BiH. Inače, ilegalni ulasci u BiH su veliki problem s kojima se vlasti bore i problem koji nikako ne mogu iskorijeniti. Granična policija BiH za sada bilježi veliki uspjeh u sprečavanja ilegalnih ulazaka.




Ministarstvo priznaje problem

Problema s “nestankom” stranaca svjesni su i u državnom Ministarstvu sigurnosti. U informaciji o stanju sigurnosti u BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH priznaje da je među 1840 “izgubljenih” mnogo potencijalnih ilegalnih migranata. Hrvatska je ove godine vratila u BiH 93 stranca, koja su ilegalno ušla u zemlju iz BiH. Uvjerljivo najviše ih je s Kosova i iz Turske. (dja)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije