Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVOZ Tvrtke iz EU-a nastojat će se spasiti premještanjem dijela proizvodnje

BiH će u vrijeme krize povećati poslove dorade

04.12.2008.
u 23:00

Globalna financijska kriza usporit će priljev novca iz inozemstva u BiH. Ekonomski analitičari tvrde kako će se usporiti inozemna ulaganja, sve je manje narudžaba iz inozemstva, roba iz BiH na inozemnom tržištu sve je jeftinija, a bh. banke u stranom vlasništvu okreću se domaćoj štednji.

Gospodarska komora FBiH predlaže Vladi mjere koje će investicije zadržati u razini štednje, kako bi se izbjegao smanjeni dotok iz inozemnih izvora.

U razinu štednje
Komora sugerira da se odustane od investicija u neproizvodne djelatnosti te da se odustane od prodaje nacionalne imovine, kako FBiH ne bi izgubila i prihode i imovinu.

U tom su paketu mjera zamrzavanje plaća administraciji i reforma državne uprave. Analitičari dodaju kako bi rast u idućoj godini mogao pasti na 4 posto. No analitičari tvrde kako bi BiH mogla krizu u Europi iskoristiti za svoje dobro.

Institucionalne zapreke
Mnoge kompanije u EU nastojat će se spasiti premještanjem dijela proizvodnje u zemlje u s nižim troškovima proizvodnje te bi BiH mogla dobiti nove lohn-poslove.

No valja ukloniti niz institucionalnih barijera koje odbijaju strane investitore. - U studenome lani u Italiji smo imali narudžbu za 100.000 pari obuće, a u istom mjesecu ove godine 70.000 pari. No u idućih nekoliko mjeseci potražnja neće biti manja premda su u Kini dvije trećine proizvodnje obuće – kaže Zdenko Galić, direktor Tvornice obuće u Širokom Brijegu. Menadžer širokobriješke tvrtke Presal Extrusion ističe kako ta tvrtka spada među sretne prerađivače aluminija koji imaju dva mjeseca unaprijed dogovorenu dostavu proizvoda na tržište EU-a, u kojem je već zatvoreno nekoliko prešaonica.



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije