Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Herc-iskrice

BiH - bez ikakve hiće

16.02.2006.
u 22:00

Zima je pokazala svu svoju ćud. Pa je jedan Mostarac niske temperature zajedljivo prokomentirao:
 Pogledaj na što su te temperature spale!
No, politička klima u BiH još je ćudljivija. Nedavna olujna bura prebacivala je štrajk iz županije u kanton i obratno. A u bh-trokutu Dan zaljubljenih više je sličio na Noć vještica. Hladnoća, snijeg, bura i ostale zimske nevolje ispriječili su se Bosni i Hercegovini na njezinu putu u Europu. Ni lanci ne pomažu. Pa Englezi nude svoje stare vlakove za potrebe modernizacije željeznica u BiH. Koja hvata posljednji vlak za Europu. A muke BiH u vezi s tim sve više sliči razgovoru (ne)ugodnom u kupeu vlaka koji je satima kasnio.

 Ovo je prevršilo svaku mjeru, više se s vama ne vozim  ljutito reče putnik, pružajući voznu kartu kondukteru.
 Ljutite se, a vozite se s dječjom voznom kartom  još ljuće uzvraća kondukter.
 Eto koliko kasnite  objasni putnik vlaka bez voznog reda.

Mnoge se stvari na hladnoći skupljaju, pa je veći entitet u BiH postao manji. I nitko zbog toga ne brine. Jer mnogima se u BiH nikuda ne žuri. Pogotovo onima koji kraticu BiH čitaju kao: Bez ikakve hiće! Više su se okrenuli prošlosti. Pa su u Sarajevu i Banjoj Luci pjesniku iz Mostara Aleksi Šantiću skuhali političku paštašutu. Upregnuvši pjesnika u politička kola, za svoje dnevnopolitičke i ine potrebe. Samo što ne povikaše: Aleksa, vrati se, skuhali smo ti paštašutu!

I dalje se u BiH zamjenjuju teze i antiteze, dojam činjenice ubija u pojam i sve u tom stilu. Presuđuju se prije suđenja, a suprugu tužitelja zovu tužibabom i slično. U BiH je potpuno normalna pojava policajca prijaviti građaninu. Jedan je duhoviti Hercegovac vozio u pravcu Mostara, a vozači iz suprotnog pravca trepćućim svjetlima, "blicajući", davali do znanja da se kreće u pravcu policijske patrole. Kad je naišao na policajce otvorio je staklo na vratima automobila i doviknuo im:
 Izdani ste!

I dalje mnogi u BiH sliče Romu iz vica o Djedu Mrazu.
 Tko hoće ovaj lijepi automobil?  upita Djed Mraz.
 Ja  javi se Rom.
 A kome treba ovaj televizor?
 Meni  opet će Rom
 A kome trebaju batine?  ljutnu se Djed Mraz.
 Dajte, ljudi, uzmite i vi nešto, ne mogu sve ja  predloži Rom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije