Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŠTRE KRITIKE

Biden: Zaštit ćemo i braniti pravo na pobačaj, teksaški zakon je radikalan

FILE PHOTO: U.S. President Biden speaks about Afghanistan at the White House in Washington
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
01.09.2021.
u 19:41

"I što je skandalozno, zakon daje pravo privatnim osobama da sudski gone one koji su pomogli ženama da obave pobačaj", kazao je američki predsjednik

Američki predsjednik Joe Biden obećao je u srijedu braniti prava žena na pobačaj i snažno je kritizirao izrazito restriktivan zakon o abortusu koji je u noći na srijedu stupio na snagu.

"Taj radikalni zakon flagrantno je kršenje ustavnog prava priznatog u presudi Roe protiv Wadea", napisao je u priopćenju, referirajući se na odluku Vrhovnog suda iz 1973. kojom je u SAD-u priznato pravo na pobačaj. "Zaštiti ćemo i braniti" to pravo, dodao je.

Biden je rekao da će novi zakon "uvelike zakomplicirati ženama pristup zdravstvenoj skrbi koju trebaju", posebno onima tamnije boje kože i siromašnima. "I što je skandalozno, zakon daje pravo privatnim osobama da sudski gone one koji su pomogli" ženama da obave pobačaj, kazao je.

Zabrana pobačaja u Teksasu nakon šestog tjedna trudnoće stupila je na snagu u srijedu rano ujutro pošto američki Vrhovni sud nije postupio prema hitnom zahtjevu skupina za pravo na pobačaj da blokira zakon koji dopušta tu zabranu. Zabrana se odnosi i na slučaj incesta i silovanja.

Skupine koje zagovaraju pravo na pobačaj kažu da se 85 do 90 posto pobačaja u Teksasu izvrši nakon šestog tjedna trudnoće, što znači da će zakon vjerojatno prisiliti brojne klinike na zatvaranje.  Takva zabrana nikad nije bila dopuštena ni u jednoj saveznoj državi otkad je Vrhovni sud 1973. donio odluku Roe protiv Wadea.

 

>> Pogledajte i ovaj video - Peović predložila: 'Ako praznik pada na vikend, ne radi se sljedeći radni dan!'

Ključne riječi

Komentara 3

ZI
zimerman
07:02 02.09.2021.

Sramota za katolicizam , jer ovaj ljevičar se za vrijeme izbora prodavao kao katolik.

WE
weAreCro
23:23 01.09.2021.

Ovo samo amerika moze imati za predsjedinka…

LU
Lukimir
20:12 01.09.2021.

Joe i to je Amerika!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije