Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD

Biden: Ovo nije treći Obamin mandat, svijet je danas drukčiji

U.S. President-elect Joe Biden speaks after meeting with governors in Wilmington, Delaware
Foto: TOM BRENNER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
26.11.2020.
u 07:20

Novi lider SAD-a protiv tvrde granice između Irske i Britanije

Ovo nije treći mandat Baracka Obame. Mi smo suočeni s potpuno drukčijim svijetom od administracije Obama – Biden. Predsjednik Trump promijenio je okolnosti. Rekao je to izabrani predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden tijekom intervjua za televiziju NBC koji je emitiran u utorak navečer odgovarajući na pitanje hoće li njegova administracija biti praktički ista kao ona Baracka Obame, koji je predsjednik bio do 2017., a u čijem je mandatu Biden bio potpredsjednik.

Radikalizam u fokusu

Teza o trećem mandatu javila se zbog najave o imenovanju niza Obaminih suradnika. Vjerojatni izbor ministra vanjskih poslova Tonyja Blinkena, ministrice financija Janet Yellen ili pak klimatskog izaslanika Johna Kerryja za mnoge su simbol – svi su oni bili bliski suradnici Baracka Obame, jednako kao i sam Biden. Izabrani je predsjednik pak dodao da će njegova administracija predstavljati spektar američkog naroda kao i spektar Demokratske stranke te je rekao da bi razmislio i o imenovanju republikanaca.

– Želim da ova zemlja bude ujedinjena – rekao je Biden.

U utorak je konačno započela tranzicija, odnosno smjena vlasti od Trumpove na Bidenovu administraciju. Izabrani je predsjednik prekjučer održao 20 sastanaka s dužnosnicima prethodne, republikanske administracije. Biden će isto tako početi dobivati najvažnije obavještajne podatke od službi. Jedno od najvažnijih Bidenovih imenovanja dosad ono je buduće ministrice financija Janet Yellen, bivše šefice središnje banke (Fed) od 2014. do 2018. godine. Yellen je tijekom financijske krize bila u Fedu jedan od kreatora politike, a u to je vrijeme središnja banka ubrizgavanjem novca pomogla održati bankarski sustav. Još je bivšem predsjedniku Billu Clintonu u kasnim 1990-ima bila ekonomska savjetnica.

Poznata je kao zagovornica ekspanzivne fiskalne politike, odnosno državne pomoći građanima, bankama i tvrtkama.

– Dok ova pandemija još uvijek utječe na gospodarstvo, moramo nastaviti veliku fiskalnu pomoć, čak i nakon tog perioda pomoć će biti potrebna. Možemo si priuštiti preuzeti novi dug zato što će kamatne stope vjerojatno biti niske još dugi niz godina – rekla je za Bloomberg prije mjesec dana. To ju smješta na lijevi dio spektra među ekonomistima, u skladu s onime politikom koju je najavljivao Biden. Sam izbor Yellen pozdravila je entuzijastično i senatorica Elizabeth Warren, ljevija od demokratskog establišmenta.

Kako bi bili imenovani na svoje nove ministarske pozicije, ove će političare trebati potvrditi senatska većina koja trenutačno iznosi 50:48 za republikance. Tko će imati vrlo tijesnu većinu, ovisi o drugom krugu izbora za to tijelo u Georgii. U dvije tamošnje utrke republikanci su favoriti da osvoje oba mjesta, a samo jedno bi im bilo dovoljno za prevagu. Bidenovi demokrati našli su se u nezgodnoj situaciji zato što je jedan od dvojice senatora koji se natječu za Senat u Georgii, Raphael Warnock ušao u fokus javnosti zbog svoje radikalne retorike. Prošle je godine ovaj redovnik Baptističke crkve potpisao zajedničku izjavu s drugim religijskim vođama u kojoj je Izrael uspoređivan s Južnom Afrikom tijekom apartheida, od čega se ove godine distancirao te je rekao da će stajati uz židovsku zajednicu u Senatu. Još problematičnije bilo je njegovo svojedobno hvaljenje vrlo poznate propovijedi pastora Jeremiaha Wrighta iz 2003. u kojoj je uspoređivao SAD s Al-Qa’idom i tvrdio da vlada raspačava drogu građanima te ubrizgava HIV manjinama. Republikanci se nadaju da će isticanjem Warnockove nekadašnje radikalne retorike uspjeti osvojiti dva ključna senatska mjesta početkom siječnja, a koja bi im, vjeruju, omogućila presudan utjecaj na imenovanje ministara.

Pritisak na Johnsona

Biden je u utorak novinarima rekao da je razgovarao s irskim i britanskim premijerom te se založio za to da između Irske i Ujedinjenog Kraljevstva ne bude tvrde granice nakon što se završe pregovori Bruxellesa i Londona krajem ove godine. Britanski lider Boris Johnson govori da želi postići s EU sporazum, ali ako ne uspije, spreman je i na odnose bez njega. To bi moglo voditi i k tvrdoj granici između Irske i Sjeverne Irske, što Biden, inače podrijetlom Irac, želi izbjeći. Mnogi su taj njegov stav protumačili kao pritisak na Johnsona.

Ključne riječi

Komentara 7

SI
sisavac
12:22 26.11.2020.

biti će uglavnom ista obamina ekipa, što znači isto sve. nije jadnik svjestan što ga čeka. za obamu znamo da pojma nije imao o ekonomiji, za ovog znamo da pojma o ničemu nema, tako da očekivati lijepe stvari... ne znam. što će napraviti, vratiti amere u pariški, što znači drastične subvencije ionak milijarderima koji će kao proizvoditi zelenu tehnologiju, dodatne poreze naftašima, što znači dizanje cijene goriva, ili još manje profita, što opet znači manje novih bušotina za fracking.... to pak vuče sve manju proizvodnju i sve veći uvoz energenata. bajke o americi kao neto izvozniku energenata se ruše na činjenici da oni troše više od 21 mil barela dnevno, a proizvedu 12... ne znamo tko pije njihovu priču.

Avatar Viktor999
Viktor999
13:58 26.11.2020.

N apravit će isto što i Obama-ništa, eventualno započeti neki novi rat nekom ˝državom˝tipa afganistan te pustiti kineskoj vrhuški da rade šta ih je volja na štetu interesa vlastite zemlje...

ZN
znam
11:35 26.11.2020.

svijet je danas drugaciji: gori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije