Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.11.2022. u 10:14

Cijela priča sa Spaladium arenom počela je 2008., kada je izgrađena za potrebe Svjetskog prvenstva u rukometu

Spaladium arena s početkom nove godine trebala bi konačno zatvoriti vrata te onako ružna i nedovršena svečano početi skupljati prašinu. Jedina opcija koja splitsku arenu može spasiti od gašenja novi je potencijalni investitor koji bi je otkupio zajedno s dugovima, okolnim parcelama i obvezao se završiti istočni dio gdje je predviđen poslovni toranj.

No ima li takvog naivca uopće na kugli zemaljskoj, koji bi bacio gotovo milijardu kuna na mastodont u kojem se godišnje održi pet-šest koncerata i svakih desetak godina kakvo prvenstvo u sportu? I da mu pritom politizirani birokrati iz splitske Banovine određuju pravila? Realnije je vjerovati da joj nema spasa i da će u atraktivnom dijelu grada ostati kao vječni spomenik HDZ-ovoj megalomaniji. Cijela priča sa Spaladium arenom počela je 2008., kada je izgrađena na inicijativu tadašnjeg premijera Ive Sanadera za potrebe Svjetskog prvenstva u rukometu. Dvoranu su gradili Konstruktor, Dalekovod i IGH na temelju ugovora s Gradom Splitom. Propali su prije nego što su završili objekt, a gradili su kreditom Erste Groupa i UniCredita. Jamac je Grad Split koji godinama odbija plaćati obvezu, logično, jer nije dobio dovršen objekt.

Tvrtka Sportski grad TPN u stečaju d.o.o. (Dalekovod, Konstruktor i IGH), koja upravlja kompleksom, nagomilala je dug za komunalnu naknadu i vodne doprinose veći od 20 milijuna kuna. Još krajem svibnja Grad Split blokirao joj je žiroračun, a radnici su ostali bez plaća. Banka traži novac, grad želi gotovu arenu, a investitori su propali. Interes građana zastupa samo splitska uprava i ne pristaje uzimati pod svoje tuđe dugove i iz gradskog proračuna plaćati zaostatke austrijskim bankama. Zašto i bi?

Ovo je velika sramota za Split. Zaslužuje arenu i dobre menadžere koji bi imali znanja i vještina komercijalizirati svaki njezin kvadrat. Grad u ovom slučaju ne smije biti kolateralna žrtva u koju ga je stavila HDZ-ova državna i lokalna vlast pogodovanjem investitorima, ali žalosti što Ivica Puljak i Bojan Ivošević konkretnog rješenja nemaju. Još su u predizbornoj kampanji govorili da “Vlada treba rješavati ovaj problem” perući ruke od prljave rabote. No znamo da je Vlada Andreja Plenkovića zadnjih pet godina okupirana izgradnjom Maksimira i kućama na Banovini. Kad će onda Spaladium doći na red? Možda da u priču uskoči kakav šeik i sve otkupi? 

Mislio je da je snimio duha, ali otkrio je o čemu se radi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije