Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Croatia Summit

Bez predstavnika Srbije, nije došao ni ‘gost iznenađenja’ Tadić

croatia summit,zoran milanović,ivo josipović (1)
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/12
06.07.2012.
u 17:10

Prema neslužbenim informacijama, Amerikanci su snažno lobirali za dolazak Borisa Tadića u Dubrovnik jer bi susret bivšeg predsjednika Srbije s premijerom Kosova imao veliku simboliku

Srbija nije poslala svoga službenog predstavnika na Croatia Summit koji je danas poslijepodne počeo u Dubrovniku, ali do prijepodneva još je bila otvorena mogućnost da se kao "gost iznenađenja" iz Srbije na summitu pojavi bivši predsjednik Boris Tadić. Ipak, tijekom dana pokazalo se da Tadić ne dolazi na skup na kojemu su najznačajniji sudionici bili glavni tajnik NATO-a te premijeri Poljske, Bugarske, Kosova, Crne Gore, BiH i Albanije.

Ovogodišnji Croatia Summit bavi se temama izgradnje države i iskustva EU. Hrvatsko iskustvo u pristupanju EU može biti korisno zemljama u regiji, a iskustvo u izgradnji države je nešto što hrvatska diplomacija u mandatu ministrice Vesne Pusić pokušava dijeliti ne samo sa zemljama Zapadnog Balkana nego i zemljama južnog Mediterana, u kojima se dogodilo Arapsko proljeće.

Amerikanci htjeli Tadića

Jedan od najvažnijih sudionika ovogodišnjeg Croatia Summita je i američki Philip T. Reeker, zamjenik pomoćnika američke državne tajnice Hillary Clinton, zadužen za europske i euroazijske poslove. On je u Dubrovnik stigao izravno iz Beograda, gdje je lobirao za stvaranje velike koalicije SNS-a i DS-a. Neslužbeno se govori da Amerikanci ne žele vidjeti Dačića na mjestu premijera i da su lobirali za stvaranje velike koalicije koja bi možda dovela Borisa Tadića na čelo nove srpske vlade. Neostvarena ideja dolaska bivšeg predsjednika Tadića na Croatia Summit potekla je, kako doznajemo iz diplomatskih izvora, upravo od Amerikanaca.

Kosovski premijer Hashim Thaqi ponosno je naglasio da u Dubrovnik dolazi iz Beča gdje je međunarodna skupina za Kosovo odlučila okončati nadzor neovisnosti Kosova.

Thaqi spreman na dobrosusjedske odnose sa Srbijom

- Završetak nadzirane neovisnosti dokaz je da je Kosovo uspješno završilo državotvornu fazu - rekao je Thaqi i naglasio da je spreman na dobrosusjedske odnose sa Srbijom.

- Znam da to neće biti lako, ali znam da za to nema alternative - dodao je. Prema neslužbenim informacijama, Amerikanci su snažno lobirali za dolazak Borisa Tadića u Dubrovnik jer bi susret bivšeg predsjednika Srbije s premijerom Kosova imao veliku simboliku. Dok je bio predsjednik, Tadić je na sve načine izbjegavao taj susret.

- Hrvatsko iskustvo zasigurno može pomoći u procesu izgradnje institucija u bilo kojoj zemlji, te dati poseban doprinos društvima koja prolaze kroz tranziciju ili izlaze iz sukoba - rekao je u pozdravnom govoru premijer Milanović.

Poljski premijer Donald Tusk upozorio je da gospodarska kriza koja pogađa euro zonu nije razlog za gubitak vjere u EU.

– Prebrodit ćemo ovu krizu i nakon toga možda će se dogoditi nova, ali krize su nešto što smo već vidjeli. Prava prijetnja Europi dogodit će se ako ljudi okrenu leđa slobodi. Pravi problemi nastaju onda kad netko misli da može tenkovima rješavati probleme – rekao je Tusk.

Diplomatski skup u Dubrovniku okupio je ugledno društvo iako se održava u danima koji su nabijeni velikim diplomatskim skupovima u svijetu. U Parizu se održava summit "Prijatelji Sirije" i neki od predviđenih gostiju Croatia Summita u posljednji tren su se ispričali jer su se zadržali u Parizu. Na Cipru se održava ceremonija početka ciparskog predsjedanja Europskom unijom i svi dužnosnici EU su ondje, pa nisu mogli doći u Dubrovnik. A u nedjelju u Tokiju počinje velika donatorska konferencija o Afganistanu, na kojoj se odlučuje o sudbini te zemlje nakon povlačenja NATO-a, pa su mnogi svjetdki dužnosnici i diplomati na putu za Japan. Croatia Summit održava se u dosta jakoj konkurenciji velikih i važnih svjetskih summita.

Ključne riječi

Komentara 201

OB
-obrisani-
21:57 06.07.2012.

a moyda i ne bi, ako bi nikolic nosio prugasti costum :-)

IL
I LOVE SMARTS, HATE STUPIDITY
18:16 06.07.2012.

ma ni dubrovnik ne može priskrbiti goste ovakvim domaćinima?

OB
-obrisani-
19:03 06.07.2012.

Zasto je pozvan predstavnik Kosova, a predstavnika Republike Srpske i predstavnik Vojvodine nisu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije