Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa '67 je previše':
Povratak na članak

Bez poboljšanja zaštite na radu nema ni duljeg ostanka u svijetu rada

Inicijativa upozorava da su u prošloj godini 44 osobe smrtno stradale u prostorima poslodavaca, a 1504 osobe teže su ozlijeđene.

Komentari 6

ST
stefj
16:24 28.04.2019.

Kakve su to gluposti. Zaštita na radu je ista kao i prije, vođena formom i pravilnicima, bez nekog velikog doticaja sa svim strukama, naročito novijim poslovima... Sindikati navijaju za to da, kao i sve birokratsko, zaštita na radu postane sama sebi svrha, a ne da štiti radnika... A što se tiče povećanja nesreća na radu, to je posljedica nedostatka radne snage, te se svi i svakakvi zapošljavaju na radnim mjestima kojima nisu dorasli, a to je i posljedica nešto povećane gospodarske aktivnosti i ukupnog broja zaposlenih...

VL
DU
Deleted user
19:18 28.04.2019.

Da je u ovih 30-tak godina bila bolja zaštita na radu, nebi bilo toliko invalida!? Samim tim, vrlo brzo istjeraju te tako zaliječenog iz posla i završiš na 1200kn penzije u invalidskoj penziji a vukao si do 38 godina staža?! I bačen kao smeće!? To što priča Sindikat, Vlada i kojekakvih vrlo pametnih stručnjaka, laž je ili polu istina!? Mnogi ljudi kao recimo grafičari koji su radili sa olovom nekada, nisu dobili garantirani benificirani staž, s obrazloženjem da nije plačen! A tko se brinuo dali je plačen? Mirovinsko je to pratilo preko M4 obrasca? Zašto optužuju nas a oni su krivi jer nisu tada radili svoj posao? Mnogo je takvih primjera? Treba raditi uvijek na zaštiti na radu!!!!!

VL
MI
miholjčan
18:13 28.04.2019.

Duže se može raditi ako se uvedu mjere za eliminaciju stresa na poslu. To je fokus u zaštiti na radu u razvijenim zemljema EU.

VL
I1
ing-12345
16:16 28.04.2019.

Zaštita na radu je potrebna. No nažalost ona se je u Hrvatskoj pretvorila u mafijaški reket nad poduzetnicima koji omogućuje hrvatska politika koja donosi sulude zakone i pravilnike vezane uz zaštitu na radu.

VL
BS
@bserver
17:43 28.04.2019.

zaštita na radu mora imati visoko mjesto u svakom socijalnom i civiliziranom društvu. Teza da ulaganje u ZNR predstavlja trošak je izvrtanje činjenica. Istina je suprotna! Ali kako gdje!? Naime suštinska razlika uređenih zemalja i zemlje u kojoj ništa nije stručno i korektno uređeno, a tu je i RH, je u slijedećem. Kada radnik strada zbog propusta poslodavca, primjerice u Švedskoj, Danskoj ili Norveškoj onda osiguravajuća kuća odbije isplatiti odštetu. Osiguranje je za poslodavce obavezno. I šta se desi? Sud donosi presudu o rigoroznom kažnjavanju poslodavca, višestruko većem izdatku od ulaganja u ZNR. Ako se radi o invaliditetu, firma plaća i invalidsku mirovinu. Do kraja života. Uz kaznu i isplaćenu jednokratnu odštetu radniku. Nema te firme koja će se upuštati u takav rizik jer osim penalizacije,isplate radniku i gubljenja renomea, takvom poslodavcu se drastično diže i premija osiguranja..S druge strane su zemlje u koje spada i RH. Nitko nema pojma o sprezi rada, poslodavca i osiguravajućih društva. Sve se svodi na "ja tebi ti meni"! "Ma riješit ćemo to već nekako"? Pravosuđe pojma nema niti ga je briga. A država izmišlja kontraproduktivne i besmislene pravilnike koji u pravilu imaju cilj, maltretirat i poslodavca i radnika. Uzročno-posljedična sprega između rada i osiguranja, sve vrlo učinkovito i prirodno rješava. Uz profesionalno sudstvo. Sve ostalo su priče za malu djecu!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.