Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podrška zakonu

Bez nezakonito stečene imovine može se ostati i nakon smrti

'15.07.2010., Ministarstvo pravosudja, Dezmanova ulica 10, Zagreb - Ministar pravosudja Drazen Bosnjakovic.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
'Goran Stanzl/PIXSELL'
13.12.2010.
u 15:26

Stazić: Kad zbog sumnjii u zlouporabu ovlasti uhite predsjednika, treba blokirati i imovinu stranke

Konačni prijedlog Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem podržan je u Saboru. Kako je objasnio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, sudskom će se odlukom, kojom se utvrđuje krivnja, utvrđivati i kolika je ostvarena imovinska korist. Onog trenutka kada sudska odluka postane pravomoćna nekretnine i pokretnine postaju vlasništvo države.

– Zahtjev za oduzimanje takve imovine mogao bi se uputiti i prije i tijekom i nakon kaznenog postupka, a postupak oduzimanja mogao bi se nastaviti i po obustavljanju kaznenog postupka ili ako okrivljenik umre, a utvrdi se da nezakonito stečenom imovinom raspolažu njegovi nasljednici ili treće osobe. Zakonom bi se banke obvezalo na dostavljanje podataka o financijskom stanju optuženika, a do pravomoćnosti presude zabranjuje im se isplaćivanje blokiranih sredstava korisniku – objasnio je Bošnjaković.

SDP-ov Nenad Stazić poručio je kako bi pravosuđe, ako zbog sumnji u zlouporabu ovlasti bude uhićen predsjednik neke stranke, trebalo osim njegove i imovine njegove obitelji blokirati i imovinu njegove stranke, jer postoji mogućnost da se ta imovina odlijeva i nestane.

 Iz HDZ-a su Staziću odbrusili kako niti SDP nije imun na afere.

– Svi možemo dati svoj prilog, a SDP pogotovo, i imali bi što pričati o vremenu svoje kratkotrajne vladavine – odgovorio mu je HDZ-ov Krunoslav Markovinović.

Zastupnici su također raspravljali i o reformi pravosuđa, a većina ih je podržala strategiju reforme pravosuđa za idućih pet godina.

– Umjesto iskoraka, koji smo očekivali nakon nakon dosadašnjeg tijeka reforme pravosuđa, dobili smo pompozni naziv iza kojeg nema iskoraka kojim bi se jamčilo da građani dobiju kvalitetnu i brzu odluku suda. Pravosuđe ima dvije brzine. U prvoj radi za privilegirane, a u zadnjoj za one najslabije – poručila je SDP-ova Ingrid Antičević Marinović.

Komentara 2

OB
-obrisani-
15:43 13.12.2010.

Trebalo bi protresti i bankovne nezakonite radnje.

CR
Crvenokosi
19:06 13.12.2010.

Zar je moguce osuditi nekoga bez materijalnih dokaza i temeljiti optuzbu samo na izjavama svjedoka.To za optuzbu nije dovoljno.Dobro je poznato da Mravak i Barisic kao iskusni jugoslavenski obavjestajci ne bi pet lipa dali nekome bez potvrde ili snimke primopredaje novca ali bi i svoju mater prodali da iziđu iz zatvora i da ih se oslobodi optuzbi za kriminal.Mozda su oni novac davali Seksu a mozda i Kosorici i hebrangu.Nema drugovi optuzbe bez materijalnih dokaza.Iz aviona je vidljivo da se radi o montiranoj politickoj optuznici sa ciljem zataskavanja cijelokupnog kriminala u reziji HDZovih udbaskih struktura.Tko danas prica o kriminalu u fondu za privatizaciju.Osuđem je glupavi Matanovic a zataskan enormni kriminal drugih pocinitelja.Na ovakvu optuzbu Sanader ce bez problema dobiti politicki azil u Austriji i tad da je pametan treba udariti po svima za koje zna da su pljackali novac sve ove godine.Vec drhti Granic Sarinic Pasalic i drugi udbaski skrojevici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije