Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomoć

Bez liječničke dokumentacije nema pomoći

Matotek
25.09.2012.
u 19:37

Po završetku humanitarne akcije organizatori Uredu državne uprave trebaju dostaviti izvješće

Rijetko koji vapaj u pomoć u Međimurskoj županiji završi bez odjeka. Građani posjećuju humanitarne koncerte, kupuju slike na aukcijama, kupuju suvenire... U Međimurju već 13. godinu djeluje i jedinstvena humanitarna zaklada Katruža, koja skuplja novac za pomoć u liječenju. Zbog svega toga vijest o prijevari u Donjoj Dubravi, gdje je mještanin Andrej Matotek izmislio da boluje od leukemije i bez srama uzeo 40.000 kuna prikupljenih u humanitarnoj akciji, izazvala je oštre reakcije.

– Sigurno je da taj slučaj stavlja mrlju na humanitarnu aktivnost u Međimurju. To je opomena da se ubuduće dobro provjerava kome se daje novac. Zaklada Katruža novac ne isplaćuje građanima na račune. Lijekovi se plaćaju izravno ljekarnama, a troškovi liječenja bolnicama – kaže Matija Posavec, upravitelj Katruže, koja je podijelila više od tri milijuna kuna. Glavni je uvjet za pomoć liječnička dokumentacija koju pregledavaju liječnici na čelu s predsjednikom upravnog odbora Miroslavom Horvatom. Tek kad se pregledaju nalazi, prijedlog se šalje upravnom vijeću na usvajanje.

Humanitarne akcije pod povećalom su građana nakon nekih sumnjivih prikupljanja donacija za koje se nije znalo za što su točno iskorištene. Dio novca uplaćivao se na žiro i tekuće račune, a dio se isplaćivao u gotovini. Od srpnja prošle godine na snazi je Zakon o humanitarnoj pomoći koji propisuje tko i pod kojim uvjetima može pružati humanitarnu pomoć i organizirati akcije. Prema podacima Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji, ove godine, do današnjeg dana, zaprimili su četiri zahtjeva, a isto toliko i od srpnja do kraja prošle godine. Izvješća o radu podnijelo je sedam humanitarnih udruga.

Humanitarnu pomoć mogu prikupljati i davati domaće i strane neprofitne pravne osobe kojima je to osnovna djelatnost, no i one, a o ostali koji povremeno organiziraju takve akcije, to trebaju prijaviti Uredu državne uprave koji daje suglasnost, ali i provodi inspekciji nadzor. Po završetku humanitarne akcije organizatori Uredu trebaju dostaviti izvješće. Ne smiju se koristiti vlastiti računi ili računi članova obitelji. Za one koji se toga ne pridržavaju, predviđene su kazne od 3000 do čak 50.000 kuna.



Ključne riječi

Komentara 1

LI
liliZG
10:25 26.09.2012.

Ja sam to uvela još davno........i to kad sam primjetila , prije par godina , kad su nas intenzivno počeli obilaziti Romi, tražeći pomoć za lječenje bolesnih članova obitelji, i naravno tražili su keš , jednostavo bih tražila dokumentaciju i žiro-račun za uplatu, koje naravno nisu imali i tu je naš razgovor završavao......... A na kraju krajeva , uvijek možeš provijeriti dal se netko lijeći u nekoj bolnici i kod kojeg doktora, dovoljno je nazvati njegovu sestru na odjelu i saznati da li je to istina....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije