Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krojači uspjeha

Bez kune kredita šiju odore i za njemačke folkloraše i orkestre

'podravina i bilogora, virovitica, 30.11.2010. iz pogona venite iz virovitice, gdje se jakne, kaputi i drugi gornji odjevni predmeti isporucuju kupcima u njemackoj snimila: marija lovrenc'
Foto: 'Marija Lovrenc/VLM'
1/3
30.11.2010.
u 17:18

Tvrtka Venita lani je otvorena za šivanje kaputa i drugih gornjih odjevnih predmeta. U krizi i bez dugova posluju s 30-ak radnika, kojih će biti i više

Kada je lani u svibnju Irfan Anadolac u virovitičkom prigradskom naselju Antunovac otvorio Venitu, pogon za šivanje jakni, kaputa i drugih gornjih odjevnih predmeta, primio je iskrene želje za uspjehom ne samo lokalnih političara nego i drugih poduzetnika koji su mu čestitali na hrabrom poslovnom pothvatu  u vrijeme žestoke krize.

Stalni i poznati kupci

Hrabrost i promišljen poslovni plan, koji nije uključivao ekspresnu  zaradu nego sigurnog kupca, provjereno tržište i proizvod isplatili su se – u Veniti, koja godišnje kupcima u Njemačkoj isporuči oko 20.000 komada odjevnih predmeta danas radi 30 djelatnika, uglavnom žena. Idući mjesec će zaposliti još tri radnice, a do rujna 2011. planiraju proizvodni ciklus zaokružiti sa 45 djelatnika i proširenim pogonom. I to bez ijedne kune kredita, jer su milijun kuna uloženih u početak rada supruzi Anadolac dali iz vlastitih sredstava i tu praksu zadržali do kraja.

– Mislim da je to velika prednost zbog koje još poslujemo. Bez kredita i dugova. Imamo stalne kupce, naručitelje, od kojih je poznati Bauer samo jedan. Bavimo se isključivo lohn-poslovima i sva naša proizvodnja ide u izvoz. Šijemo jakne, kapute, kostime, ali i njemačke narodne nošnje – kaže Irfan.

– Posao nije lagan, ali naviknete se, a redovna plaća, doprinosi, bolovanja i slobodni dani u ovim uvjetima kakvi su u Hrvatskoj danas izvrstan su razlog da budete zadovoljni svojim poslom, bez obzira što vas nakon 30 godina već prsti bole, cirkulacija muči i leđa obolijevaju   – kaže Edica Graša (47), koja je prije Venite radila u propaloj Virovitičanki te u proizvodnji cipela. Danas radni dan provodi za šivaćim strojem i šivanjem džepova za njemačke narodne nošnje ili uniforme nekog orkestra. Iako uspješno posluje, Venita je daleko od idealnog stanja. U tekstilu nikad nije bilo teže – smatra Anadolac.

Teže u budućnosti

Tekstilce izvoznike muči konkurencija na stranom tržištu. – Stranac će radije uzeti poduzeće čija je zemlja članica EU nego naša poduzeća jer su u onda oslobođeni plaćanja carine na proizvode. Drugi problem je kineska proizvodnja s kojom bi se bilo neozbiljno uopće natjecati – smatra Irfan, koji ističe kako će zbog masovne proizvodnje iz Azije malim pogonima poput njegova biti još i teže u budućnosti ako se država za tu granu industrije u Hrvatskoj ozbiljno ne pobrine.  

 

Komentara 1

Avatar stravaxx
stravaxx
13:00 01.12.2010.

šteta da nemaju kredit. tko zna kome bi sve šivali ovako samo njemcima. a s kreditom bi mogli i sjevernokorejancima.... šteta baš šteta. a možda da ipak dignu kredit i postanu svjetska firma .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije