Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Bez iskaza iz Srbije neće biti optužnice za Voćin?

Tužiteljstvo ima rok do srpnja da podigne optužnicu ili će sud smatrati da je od nje odustao
20. svibnja 2019. u 10:43 2 komentara 1057 prikaza
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ubojstvo 50 osoba, mučenje civila i ratnih zarobljenika, prisilni rad... (zlo)djela su koja su u kolovozu 1991. počinjena u Voćinu. Odgovorni za ta nedjela, predvođeni Borivojem Radosavljevićem, a ukupno ih je 28, optuženi su za ratni zločin. Optužnica je podignuta 2016., no kako sada stvari stoje, cijela bi stvar mogla propasti. Naime, tužiteljstvo ima rok do srpnja da podigne optužnicu ili će sud smatrati da je od nje odustao.

Putevi tolerancije Vole li Hrvati Teslu? Postoji li način da se bude ‘dobar Srbin u Hrvatskoj’?

Bilo bi to ružan rasplet koji bi značio i da zločin može proći nekažnjeno. No optužnica protiv odgovornih za zločin u Voćinu ujedno je i odgovor na pitanja zašto suđenja za ratne zločine tako dugo traju. Ovdje je kao i u hrpi sličnih predmeta problem što se optuženicima sudi u odsutnosti. I svi oni žive u Srbiji. A prije no što im počne suđenje u odsutnosti, o tome moraju biti obaviješteni, upućeni u svoja prava te zamolbenim putem ispitani. Srbijanski sud uspio je ispitati 22 optuženika od njih 28, nakon čega je sastavio zapisnik na ćirilici. Taj zapisnik ima 250 stranica te treba biti preveden na hrvatski i dostavljen u spis.

Donald Trump prikuplja se dokumntacija Trump možda pomiluje vojnike optužene za ratne zločine ubojstva nedužnih civila

Bez iskaza optuženika sud neće potvrditi optužnicu jer je to razlog zašto ju je vratio tužiteljstvu na doradu. Nova optužnica trebala je biti podignuta do siječnja 2019. što se nije dogodilo. Tužiteljstvo je tražilo i dobilo produljenje roka koji im istječe u srpnju. Ako im do tada ne stignu prevedeni iskazi, smatrat će se da su od optužnice – odustali.

U Zadru otvoren talijanski supermarket Eurospin
Eurospin
Lanac od kojeg strahuje konkurencija otvorio prvu poslovnicu u Hrvatskoj: Kupci odmah nahrupili
Pripazite se, s toplim vremenom stižu i ljetne prehlade!
  • zip123:

    Nemojte,mogao bi se Mile iznervirati i osjetiti ugrozenim.

  • bakulušić:

    Ma, pustite ljude na miru! Kad Simo Dubajić nije odgovarao za 50 000, zašto bi oni odgovarali za samo pedeset. A sve bi dodatno moglo uznemiriti našu zlatnu manjinu, Milorada, Ćiru, tetu u Zemunu, ujnu u Smederevu, strica u Novom ... prikaži još! Sadu a i sve one koji su na Sutjesci temeljili hrvatsku državnost. Previše komplikacija zbog par godina zatvora.