Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Bez Eurojusta i Europola teško bi se borilo protiv trgovine ljudima

Razbijanjem međunarodne kriminalne skupine ne samo da su žene oslobođene iz modernog ropstva već je i skupina opasnih počinitelja kaznenih djela uklonjena s ulica.
17. siječnja 2019. u 12:48 334 prikaza
Dani zajedničkih akcija (JAD)
Pogledajte galeriju 1/2

Skupine koje se bave organiziranim kriminalom u Europskoj uniji trguju ljudima radi seksualnog iskorištavanja te pri tome koriste nasilje protiv žrtava i njihovih obitelji. Prema Europolovim podacima, 68 posto žrtava i osumnjičenika građani su Europske unije. Počinitelje kaznenih djela često je teško pratiti  jer djeluju i izvan državnih granica. A zaustavljanje takvih aktivnosti zahtijeva prekograničnu suradnju.

O tome kako operacije nazvane Dani zajedničkih akcija (JAD) u kojima sudjeluju krovne organizacije EU svakodnevno pomažu ljudima svjedoči i primjer iz veljače 2015. godine. Tada je od pouzdanog izvora dobivena informacija da su žene koje su stigle iz Bugarske prisiljene raditi kao prostitutke na jugu Španjolske. Uz pomoć Europola i Eurojusta španjolska je policija s bugarskim kolegama razmijenila informacije o kriminalnoj skupini te su zajednički koordinirali aktivnosti.

Potvrđeni su ključni sumnjivci i pripremljeni preliminarni nalozi za uhićenja. U obje je države došlo do 34 uhićenja, zaplijenjeno  je 50 000 eura i velika količina narkotika, a 13 žrtava seksualnog iskorištavanja je oslobođeno. Glavni junaci u cijeloj akciji bili su inspektor David Diego Monserrat, načelnik jedinice za borbu protiv trgovine ljudima u španjolskoj nacionalnoj policiji, Enrique Morales, bivši Europolov analitičar, Francisco Jimenez-Villarejo, Eurojustov državni odvjetnik, Hristo Kolev, bugarski inspektor u Glavnoj upravi za borbu protiv organiziranog kriminala, Zlatko Macheva, psiholog  te jedna od žrtava trgovine ljudima. Sami nisu mogli puno, ali ujedinjenjem i zahvaljujući podršci akcija poput JAD-a uspjeli su uništiti kriminalni lanac.

Razbijanjem ove međunarodne kriminalne skupine ne samo da su žene oslobođene iz modernog ropstva već je i skupina opasnih počinitelja kaznenih djela uklonjena s ulica.

Toni Kukoč
Legenda Bullsa
Proslavljeni Hrvat prodao kuću za skoro 6 milijuna kuna, pogledajte o kakvoj je ljepoti riječ
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti