Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.11.2015. u 11:32

Poljska desnica je sve samo ne proruska, dok je Orbán bliži Moskvi nego Bruxellesu

Nakon pobjede stranke Pravo i pravda u Poljskoj, koja je, pojednostavljeno, antieuropska, nakon antieuropskih stajališta mađarskog premijera Viktora Orbána, nakon Nigela Faragea u Velikoj Britaniji i Marine Le Pen u Francuskoj itd. ima li Europska unija neku budućnost? Bez obzira što se sve te stranke mogu, na određeni način, smatrati desnicom, kao i neke stranke na vlasti (primjerice Kršćansko-demokratska unija – CDU Angele Merkel u Njemačkoj), ipak su one međusobno različite.

Pogledajmo slučajeve Poljske i Mađarske. Poljska desnica je sve samo ne proruska, dok je Orbán bliži Moskvi nego Bruxellesu. I Poljska i Mađarska pate zbog nekih, po njihovu mišljenju, povijesnih nepravdi. Poljska žali za izgubljenim prostorima i utjecanim sferama na Baltiku, u Ukrajini... Mađarska, pak, izgubila je poslije Prvog svjetskog rata utjecaj na prostore koji su otišli Čehoslovačkoj, Jugoslaviji, Rumunjskoj...U poljskim školama uči se kako je tijekom povijesti njihova domovina bila izdana, ponižena, stavljena na križ. Poljski kler propovijeda kako je bio bedem pred Bizantom. Svećenici vezani za postaju Radio Mariju su toliko antieuropski da su gotovo zaustavili ulazak Poljske u EU, pa ih je i Benedikt XVI. tijekom svoga posjeta Varšavi ukorio. Orbán, na određeni način, predstavlja onaj dio mađarskog društva koje drži kako je Mađarskoj načinjena nepravda poslije Prvog svjetskog rata.

Oci EU nisu bili ljevičari, već čelnici tadašnjih demokršćanskih stranaka (Schuman, Spinelli, Monnet, De Gasperi, Adenauer). Nije desnica antieuropska, već su to samo određene stranke koje u parlamentima sjede na desnoj strani, ali nemaju ništa zajedničkoga sa strankama koje su dale život EU. Jean Monnet je od 1952. bio prvi predsjednik tadašnje "vlade" Europske zajednice ugljena i željeza (buduća EEZ, pa EZ i EU). Josef Adenauer, čelnik CDU-a, bio je premjerom Zapadne Njemačke od 1949. do 1963. i utemeljitelj EU. Protiv Adenauera, tijekom njegova posjeta Italiji 1951., prosvjedovali su političari Komunističke partije i studenti te ga nazivali "Hitlerom". Danas i ljevica drži kako bez tih "desničara" ne bi bilo EU.

 

Komentara 13

TA
tamaris
10:28 02.11.2015.

Bravo za Poljsku i Mađarsku! Nisu oni protiv EU kakvu su stvorili njihovi prethodnici, već su protiv današnjih antičovječnih strujanja u EU koja se nameću bilo kroz rodnu ideologiju, bilo kroz nadri-zdravstvene odgoje koje se nameću već od vrtića, bilo kroz surovi kapitalizam bez ikakve čovječnosti.

Avatar guten_tag
guten_tag
12:56 01.11.2015.

Nije mi jasno po čemu su to "desničari" problem bilo gdje? Koliko se sjećam upravo su tzv ljevičari imali organizirane dvije terorističke organizacije "Crvenu armiju" i "Crvene brigade" koje su počinile strašne zločine u Europi. Ipak je u pitanju strah od gubitka pozicija i lagodnog života na tuđi račun. To vidimo u nikom potrebnoj EU koja troši tisuću milijardi eura tuđeg novca na novostvorenu administraciju koja izmišlja koliko će biti zakrivljen krastavac ili koliko koka nesilica mora imati kvadrata po kljunu. U kriznim situacijama svi se zavuku u svoje rupe i čekaju da netko drugi obavi prljavi posao na njih. Mislim na izbjegličku krizu koju su oni stvorili nezakonitim i kriminalnim aktivnostima protiv suverenih država poput Sirije. Degutantno je slušati jednog od tih kriminalaca koji je odgovoran za zločine protiv sirijskog naroda kako bez imalo srama daje izjavu "al-Asad je kriv za sve ovo", prevedeno znači nije se dao ubiti kao Gadafi u odvodnoj cijevi poslije čega je počeo obračun i borba za vlast među frakcijama dok oni pljačkaju prirodna bogatstva kao u Libiji.

ZI
ziviodrugtito
17:49 01.11.2015.

Desnicari su svi uz Putina, i Britanci i Nijemci i Francuzi, Talijani i svi osim Kolindine ''uspranice'' . Europa ce se cijepati na pola, nas ce kolonizirati Amerikanci, a ovi drugi ne zele pod americku cizmu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije