Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
val nasilja

Betlehem je prazan uoči Božića

izrael
Foto: Reuters/PIXSELL
23.12.2015.
u 00:05

Od početka listopada, kada su počeli najžešći sukobi u posljednjih nekoliko godina, živote je izgubilo 128 Palestinaca i 18 Izraelaca

        Najnoviji val nasilja između Izraelaca i Palestinaca odrazio se uoči Božića i na posjet Betlehemu, mjestu Isusova rođenja. Prema riječima gradonačelnice Betlehema Vere Baboun, turizam u biblijskom gradu ovih je božićnih blagdana podbacio u odnosu na prošlu godinu.

– Betlehem je ove godine prazan, za što su najviše krivi novi sukobi između izraelske i palestinske strane – kazala je gradonačelnica novinarima.Dok su prošle godine hoteli i privatni smještaj u gradu Kristova rođenja bili potpuno puni za Božić, ove godine popunjeno je samo 40 posto hotelskih soba u gradu smještenom na južnom dijelu Zapadne obale.

Prošle je godine u prosincu Betlehem posjetilo 78 tisuća turista, a za ovogodišnji prosinac još se ne zna njihov konačan broj, no po riječima gradonačelnice, bit će ih znatno manje. Od početka listopada kada su počeli sukobi, 128 Palestinaca i 18 Izraelaca izgubilo je živote u najgorem valu uličnog nasilja u Izraelu i na palestinskim područjima posljednjih godina.Većina ubijenih Palestinaca bili su napadači, ubijeni tijekom 90 napada hladnim oružjem ili izvedenih iz vozila i usmjerenih na izraelske sigurnosne snage i civile.

Novo nasilje izbilo je nakon posljednjeg pokušaja obnavljanja mirovnih pregovora koji su propali u travnju 2014. i potaknuto je glasinama, koje izraelska vlada opovrgava, o planovima Izraela da promijeni dogovor vezan uz prakticiranje molitve u jeruzalemskoj džamiji Al-Aqsa. •     

>> Od božićne tradicije ostala je samo polnoćka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije