Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI BRAT

Bespilotne letjelice s neba će kontrolirati prometne gužve

predator
arhiva vl
01.02.2010.
u 09:00

Umjesto raketa, na tračnicama ispod motora nosit će sofisticirane kamere i opremu za izravan televizijski prijenos, a u zraku će ostajati po 15 sati.

Bespilotne letjelice koje na desetak tisuća metara gotovo neopažene kruže iznad zemlje uskoro neće biti samo dio afganistanske i iračke svakodevice nego i uobičajene u Velikoj Britaniji. Vojni predatori bez naoružanja, ali opremljeni moćnim televizijskim kamerama, krstarit će nebom iznad otoka, a snimke koje u realnom vremenu budu slali na zemlju poslužit će za kontrolu prometa, pronalaženje kradljivaca, ilegalnih imigranata te za nadzor pri masovnim demonstracijama.

Orvelijansko društvo

Taj je plan uznemirio članove britanskih udruga za zaštitu ljudskih prava koji tvrde da bespilotne letjelice na nebu znače gubitak privatnosti i prelazak britanskog u orvelijansko, kontrolirano društvo.

– Nije sporna tehnologija, već namjena. Pitanje je kako će biti upotrijebljene snimke koje letjelice načine u letu preko privatnih dvorišta i kuća – rekao je za Independent Gareth Crossman, dužnosnik Libertyja, jedne od britanskih udruga za zaštitu ljudskih prava.

Uzaludni prosvjedi

Unatoč prosvjedima, skupina britanskih sigurnosnih službi predvođenih policijom Kenta već je angažirala tvrtku BAE Systems da vojne bespilotne letjelice preurede za primjenu na mirnodopskom području. Bespilotne letjelice namijenjene nebu iznad Britanije umjesto raketa na tračnicama ispod motora nosit će sofisticirane kamere i opremu za izravan televizijski prijenos, a u zraku će ostajati po 15 sati.

Ključne riječi

Komentara 11

UK
Ugo Kajvez
09:45 01.02.2010.

Hahahaha ... svatovi čuvajte se!! ....

OB
-obrisani-
09:48 01.02.2010.

Tako je počelo u onom glupom SF filmu \'TERMINATOR\'.... Bespilotne letjelice, a zatim Judgment Day.....Buuuummmmmmmm

M1
m1965
13:02 01.02.2010.

Tako i tako snimaju i prate - samo je to sa javno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije