Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Bespilotne letjelice s neba će kontrolirati prometne gužve

Umjesto raketa, na tračnicama ispod motora nosit će sofisticirane kamere i opremu za izravan televizijski prijenos, a u zraku će ostajati po 15 sati.
01. veljače 2010. u 09:00 11 komentara 3 prikaza
predator
Foto: arhiva vl

Bespilotne letjelice koje na desetak tisuća metara gotovo neopažene kruže iznad zemlje uskoro neće biti samo dio afganistanske i iračke svakodevice nego i uobičajene u Velikoj Britaniji. Vojni predatori bez naoružanja, ali opremljeni moćnim televizijskim kamerama, krstarit će nebom iznad otoka, a snimke koje u realnom vremenu budu slali na zemlju poslužit će za kontrolu prometa, pronalaženje kradljivaca, ilegalnih imigranata te za nadzor pri masovnim demonstracijama.

Orvelijansko društvo

Taj je plan uznemirio članove britanskih udruga za zaštitu ljudskih prava koji tvrde da bespilotne letjelice na nebu znače gubitak privatnosti i prelazak britanskog u orvelijansko, kontrolirano društvo.

– Nije sporna tehnologija, već namjena. Pitanje je kako će biti upotrijebljene snimke koje letjelice načine u letu preko privatnih dvorišta i kuća – rekao je za Independent Gareth Crossman, dužnosnik Libertyja, jedne od britanskih udruga za zaštitu ljudskih prava.

Uzaludni prosvjedi

Unatoč prosvjedima, skupina britanskih sigurnosnih službi predvođenih policijom Kenta već je angažirala tvrtku BAE Systems da vojne bespilotne letjelice preurede za primjenu na mirnodopskom području. Bespilotne letjelice namijenjene nebu iznad Britanije umjesto raketa na tračnicama ispod motora nosit će sofisticirane kamere i opremu za izravan televizijski prijenos, a u zraku će ostajati po 15 sati.

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • Ugo Kajvez:

    Hahahaha ... svatovi čuvajte se!! ....

  • -obrisani-:

    Tako je počelo u onom glupom SF filmu \'TERMINATOR\'.... Bespilotne letjelice, a zatim Judgment Day.....Buuuummmmmmmm

  • m1965:

    Tako i tako snimaju i prate - samo je to sa javno!