Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kontroverzni sudac

Beskućniku 30 godina robije zbog krađe cipela

kairo
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
26.03.2014.
u 16:26

Muftijina je zadnja: Egipćani se sada nadaju da rigoroznu presudu članovima Muslimanske braće neće potvrditi muftija u čijim je rukama sve.

I dok je svijet šokiran presudom egipatskog suda i sa svih strana stižu osude, arapski mediji objavili su priču o kontroverznom sucu Saidu Youssefu Sabriju, predsjedniku kaznenog suda u Beni Suefu, koji je na smrt osudio 529 pristaša Muslimanske braće.

Zatvor zbog haljine

Naime, sudac Said Youssef Sabri poznat je široj egipatskoj javnosti po apsurdnim i nevjerojatnim presudama i Egipćani se pitaju kako takav čovjek može biti predsjednik jedne pravosudne ustanove. Zna se da je u siječnju 2013. godine na 30 godina zatvora i teškog rada osudio čovjeka koji je uhvaćen u krađi ženske haljine. Također, nevjerojatnu kaznu od 30 godina zatvora dobio je beskućnik koji je za vrijeme molitve ispred džamije ukrao cipele.

Iako su do tada sve njegove presude izazivale velike reakcije i čuđenje egipatske javnosti, veliku pozornost sudac Said Youssef Sabri privukao je nakon što je 16-godišnjeg Mohameda Kamala u svibnju prošle godine, za nedokazani pokušaj bludne radnje nad učenicom u srednjoj školi u Beni Suefu, osudio na 15 godina zatvora, unatoč tome što prema egipatskom zakonu maksimalna kazna za najokrutnija silovanja može biti deset godina zatvora. Egipćani postavljaju pitanje kako je moguće da isti sudac za smrt dva policajca na smrt osudi 529 osoba, dok je policajce optužene za ubojstva 22 prosvjednika u Beni Suefu, za vrijeme svrgavanja Hosnija Mubaraka, oslobodio optužbi i pustio na slobodu?!

Apel Ustavnom sudu

Tarik Foda, predsjednik Udruženja sudaca Egipta, smatra da je to prva presuda u povijesti Egipta koja je donesena nakon tako kratkog suđenja, naglašavajući da je prvo ročište trajalo samo dvadesetak minuta koliko je trebalo da se pročita optužnica, a u drugom je samo izrečena presuda, bez mogućnosti da odvjetnik ili osuđenik iznesu bilo kakvu obranu, što je, smatra Tarik Foda, nedopustivo i Egipat ne vodi prema demokraciji nego prema sumraku demokracije.

Egipćani očekuju od egipatskog Ustavnog suda da poništi sramotnu presudu 529 pristaša Muslimanske braće na smrt te da po hitnom postupku smijeni suca Saida jer, kako kažu, njegova presuda stavit će veliku ljagu na egipatsko pravosuđe. Također, od egipatskog muftije traže da ne potvrdi smrtnu presudu..

Komentara 11

Avatar superhik74
superhik74
17:00 26.03.2014.

Tako i treba, to ce ga nauciti da kada krade, krade na veliko, a ovako kao sitni lopov ide u zatvor, da je ukrao par miiljuna mozda bi on bio sudac i sudio druge, s par stotina milijuna bio bi u vladi, a s milijardom mozda bi bio i predsjednik. Dole sitni lopovi, zivjeli veliki kriminalci.

Avatar superhik74
superhik74
17:03 26.03.2014.

Da izbjegne zatvor mozda bi trebao ici u "predstecajnu nagodbu" i vratiti jednu cipelu, a zadrzati drugu, pa da onako na jednoj nozi odskace iz sudnice na slobodu.

MR
Mrzim_registraciju
16:38 26.03.2014.

Čudno, izgleda da nisu samo hrvatski suci idioti već ih ima još...:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije