Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova prozivanja

Bertović uzvraća: Vozim se službenim, a ne stranim vozilom

Zmajlović Lidija Bertović (1)
Zeljko Mrsic/PIXSELL
01.05.2013.
u 16:47

Strano vozilo koje se spominje nije moje vlasništvo i istim se ne koristim. Koriste ga pri posjetama Hrvatskoj članovi moje obitelji koji su strani državljani, a obzirom da nemaju prebivalište u Hrvatskoj, kaže Bertović.

Od kada je stupila na dužnost ravnateljice Nacionalnog parka Plitvička jezera prije gotovo devet mjeseci, Lidija Bertović u medijima je prozivana u više navrata, prvo zbog narudžbe skupocjenoga terenca što je stopirao ministar Zmajlović, a posljednje zbog navodnog korištenja luksuznog predsjedničkog apartmana u jednom od plitvičkih hotela.

Ovoga puta proziva ju se privatno, zbog navodnog varanja države jer koristi automobil sa stranim tablicama za koji državi nije platila carinu, porez i trošarine.

Proziva ju se da kao osoba s dvojim državljanstvom (Bertović je udana za državljana Škotske) na području Republike Hrvatske ne smije upravljati vozilom stranih registracija ako ima prijavljeno mjesto boravka na teritoriju Hrvatske. Navodi se da ravnateljica Bertović već godinama, od kada je bila ravnateljica Parka prirode Žumberak pa do danas, vozi sporni automobil.

Obratili smo se ravnateljici, koja kao i sa prijašnjim optužbama, vjeruje da se radi o podmetanju.

Kratko nam je odgovorila da za potrebe posla koji obavlja u Parku koristi službeno vozilo te da će odgovoriti na optužbe iako se one ovoga puta odnose na nju kao fizičku osobu te nemaju nikakve veze s poslom ravnateljice Plitvica.

- Kako bih izbjegla bilo kakve daljnje nejasnoće, navodim vam slijedeće. Strano vozilo kojeg spominjete nije moje vlasništvo i istim se ne koristim. Koriste ga pri posjetama Republici Hrvatskoj članovi moje obitelji koji su strani državljani, a obzirom da isti nemaju prebivalište ili uobičajeno boravište u Republici Hrvatskoj. O navedenoj problematici sam i prije Vašeg upita obavila konzultacije u Ministarstvu unutarnjih poslova, a potom i u Carinskoj upravi od kojih sam dobila potrebne obavijesti sukladno kojima postupam i prema kojima porezna i carinska obveza u odnosu na navedeno vozilo i način njegova korištenja nije nastala, kazala je Bertović.

Naime, prema Carinskoj upravi, "ukoliko osoba s hrvatskim, stranim ili dvojnim državljanstvom ima uobičajeno mjesto boravka u carinskom području Republike Hrvatske, ista ne smije upravljati vozilima stranih registracijskih oznaka, odnosno vozilima na koje nije plaćena carina, poseban porez i PDV. U suprotnome čini teži carinski prekršaj, što u konačnici, osim prekršajne kazne, može uključivati i primjenu zaštitne mjere oduzimanja vozila kao predmeta prekršaja te naplatu carinskog duga (carina, PDV i trošarina) na navedeno vozilo. Sukladno Aneksu C Konvencije o privremenom uvozu pravo na privremeni uvoz prijevoznog sredstva (vozila, plovila, motocikla i sl.) sa redovnom stranom registracijom za privatnu uporabu imaju osobe sa sjedištem, prebivalištem ili uobičajenim boravkom na teritoriju druge države".

>>Šutićev odvjetnik: Nije istina da je on poslao pismo o L. Bertović

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije