Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubrzava se smjena

Bertone već smijenjen, čeka se službena objava

Tacisio Bertone
DPA/PIXSELL
30.08.2013.
u 13:00

Do ubrzavanja smjene kardinala Tarcisija Bertonea, koga je na položaj državnog tajnika imenovao 22. lipnja 2006. godine Benedikt XVI., došlo je u posljedna dva tjedna, odnosno od Velike Gospe.

Papa Franjo je već smijenio državnog tajnika kardinala Tarcisija Bertonea o čemu bi službeno priopćenje trebalo uskoro stići, a na njegov položaj će, najvjerojatnije, biti imenovan nadbiskup Pietro Parolin, sadašnji apostolski nuncij u Venecueli. Ubrzava se smjena državnog tajnika, piše današnji Corriere della Sera. Do ubrzavanja smijene kardinala Tarcisija Bertonea, koga je na položaj državnog tajnika imenovao 22. lipnja 2006. godine Benedikt XVI., došlo je u posljednja dva tjedna, odnosno od Velike Gospe. Papa Franjo je toga dana razgovarao na ručku s Bertoneom koji je zatražio taj sastanak.

Tarcisio Bertone je, naime, htio tužiti za klevetu Francesca Immacolata Chaouqui (30), koju je Franjo imenovao u komisiju za reviziju vatikanske banke IOR i financijskog stanja, jer je ona na svom Twitteru napisala kako je državni tajnik „korumpirana osoba“. Tu svoju namjeru je Bertone htio kazati papi Franji, kao i svoje želje o ostanku na položajima i nakon odlaska s dužnosti državnog tajnika. Zapravo se Bertone cjenkao s papom. To se, dakako, Franji nije svidjelo. Papa Franjo je, prema pisanju Corriere della Sera, 27. kolovoza priopćio dekanu kardinalskog zbora kardinalu Angelo Sodano da je smijenio Bertonea. Zapravo papa prihvaća ostavku Bertonea koju je podnio prije četiri godine kada je navršio 75 godina. S navršenih 75 godina svi biskupi moraju podnijeti ostavke na svoj položaj, koje onda papa prihvaća.

Bertone očito zaboravlja kako se njegovo ime spominje uz afere Vatileaks

E, Bertone se tu cjenkao, odnosno kazao je papi Bergogliju kako bi i nakon odlaska s položaja državnog tajnika htio zadržati položaj kamerlenga na kojem je od 2007. godine spomenuvši kao primjer kako se na položaju dekana kardinalskog zbora nalazi Sodano i nakon što je, 2006., prestao biti državnim tajnikom, a ima već 86 godina. Bertone bi htio ostati i na položaju šefa komisije za kontrolu vatikanske banke IOR i iznad dobne granice, koja je tu od 80 godina, odnosno do konca mandata koji bi mu istekao 2018. godine pošto ga je na taj položaj imenovao Benedikt XVI. prije napuštanja Vatikana. Bertone je za sebe zatražio isti tretman kakav je imao i ima Sodano. Očito zaboravlja kako se njegovo ime spominje uz afere VatiLeaks, curenje povjerljivih informacija iz Vatikana, kao i oko financijskih sumnjivih poslova.

Prelat Nunzio Scarano, bivši djelatnik u Upravi imovine Svete Stolice, uhićen je 28. lipnja ove godine pod optužbom pranja novca. Za njegovo djelovanje je znao i Bertone, koji je to htio opovrgnuti papi Franji na spomenutom ručku na Veliku Gospu. A, na povratku iz Brazila, papa Franjo je u zrakoplovu kazao novinarima kako je Scarano zatvoren zato jer zasigurno nije svetac. Protiv Scarana pokrenuli su istrage i talijansko i vatikansko tužiteljstvo. Dva dana nakon njegova uhićenja ostavke su podnijeli direktor vatikanske banke Paolo Cipriani i njegov zamjenik Massimo Tulli. Francesca Immacolata Chaouqui napisala je tweet kako je „Bertone korumpirana osoba“.

Nedavno je predsjednik američkih biskupa i nadbiskup New Yorka kardinal Timothy Michael Dolan izjavio kako je razočaran što papa Franjo nije odmah smijenio Bertonea.

Papa Franjo primio je 27. kolovoza kardinala Sodana i priopćio mu smjenu Bertonea. Vjerojatno će u subotu 31. kolovoza biti i službeno objavljena ta smjena i vjerojatno će novi državni tajnik biti Pietro Parolin rođen 1955. godine u mjestu Schiavonu od 2.600 duša pokraj Vicenze. Za nuncija u Venecueli imenovao ga je Benedikt XVI. 2009., kada je i postao nadbiskupom. Vjerojatno će se čekati 45 dana prije negoli će biti imenovan državnim tajnikom, pa bi dužnost, dakle, mogao preuzeti polovicom listopada. Praksa je da se čeka 45 dana osobe koje iz jednog udaljenog sjedišta trebaju stići na dužnost u Vatikan.

Druga osoba koja se, ali s manje vjerojatnosti, spominjala kao nasljednikom Bertonea je kardinal Giuseppe Bertello, rođen 1942. u mjestu Fogliazzo pokraj Torina, koji je sada predsjednikom guvernarata Države Grada Vatikana, a papa Franjo ga je nedavno imenovao u komisiju od osam kardinala za obnovu vatikanske kurije. Bertello, koji je bio i nuncijem i vatikanskim predstavnikom u više država i međunarodnih organizacija, već ima 71 godinu, dakle četiri do mirovine, a ima i zadaću u komisiji, pa je manje vjerojatnim novim državnim tajnikom.

>> Papa Franjo donio zakon protiv pranja novca i terorizma

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije