Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR ZDRAVSTVA

Beroš: Za sada nema reakcija na cjepivo. Moguća relaksacija mjera 10. siječnja

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
27.12.2020.
u 20:37

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako vjeruje da će se nastaviti trend pada novooboljelih osoba, a da su za to zaslužne mjere koje su donijete, te i odgovornost građana.

Ministar zdravstva Vili Beroš otkrio je kako podaci još prikupljaju te će se u kasnim večernjim satima znati točan broj cijepljenih osoba. Prilikom svojeg gostovanja u Dnevniku HRT-a dodao je da je pokrenut i novi elektronski sustav tzv. e-cijepih, jedan centralni e- cijepni karton Republike Hrvatske u koji liječnici uvode podatke.

Naglasio je kako po dosadašnjim saznanjima nema posebnih reakcija na cjepivo, te je istaknuo da će osobe koje su se cijepile biti praćene od strane liječnika obiteljske medicine.

Ministar je nadometnuo kako su i sami proizvođači cjepiva upozorili da osobe koje su se cijepile prvih 15 minuta moraju biti pod intenzivnim nadzorom, te se nakon toga mogu ponašati uobičajeno. Upozorio je da u slučaju simptoma, nužno se javiti liječnicima obiteljske medicine ili direktno na HALMED.

Komentirao je i fotografije na kojima naoružani policajci čuvaju cjepivo. Smatra kako nema potrebe za tim no i da je to dogovor na razini Unije, jer je cjepivo strateški proizvod. 

VIDEO: Branka Aničić prva je osoba koja se cijepila

- Mislim da nema potrebe za dugim cijevima, ali određeno upozorenje i poruka koja je poslana praćenjem transporta je više nego dobrodošla, rekao je.

Beroš je naglasio da će druga isporuka cjepiva biti prije 4. siječnja, ali točan datum se još ne zna. Kazao je kao vlada "borba" na svjetskom nivou koje će zemlje povući sve doze.

- Međutim, Europska komisija ima mogućnosti i načina utjecati na  proizvođače tako da vjerujem da će sve biti sukladno ranijim dogovorima, poručio je..

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako vjeruje da će se nastaviti trend pada novooboljelih osoba, a da su za to zaslužne mjere koje su donijete, te i odgovornost građana.

- Vjerujem da ova druženja oko blagdana neće poremetiti te trendove, međutim, bez obzira na dolazak cjepiva, tijekom tri hladna mjeseca u godini, siječnju, veljači i ožujku, morat ćemo se i nadalje pridržavati onih dosad objavljenih mjera. Održavati razmak i distancu, te nositi maske, poručio je Beroš.

Kazao je da se i dalje prate trendovi i broj novozaraženih osoba, te će se sukladno tome donositi i određene odluke glede relaksacije mjera.  Beroš je kazao da je moguće da 10. siječnja dođe do mogućih relaksacija mjera, ali isključivo će sve ovisiti o ponašanju u populaciji.
 

Ključne riječi

Komentara 76

DU
Deleted user
23:30 27.12.2020.

Naravno da ću se cijepiti. Odgovornost je na svima nama a ne samo na Stožeru. Na njima najmanje, Svaki antivakser mora biti spreman preuzeti rizik i krivnju ako netko teško oboli ili umre a nije se cijepio zbog nagovaranja ili odgovaranja dotičnog.

Avatar Narod
Narod
00:27 28.12.2020.

Antivaxeri u panici😂😍🥰🤩🤩

Avatar Mamlazac
Mamlazac
00:37 28.12.2020.

Ravnozemljaci se boje da cjepivo osteti mozak a imaju najmanje razloga za paniku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije