Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Beroš: Za sada nema reakcija na cjepivo. Moguća relaksacija mjera 10. siječnja

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako vjeruje da će se nastaviti trend pada novooboljelih osoba, a da su za to zaslužne mjere koje su donijete, te i odgovornost građana.
27. prosinca 2020. u 20:37 76 komentara 10851 prikaza
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ministar zdravstva Vili Beroš otkrio je kako podaci još prikupljaju te će se u kasnim večernjim satima znati točan broj cijepljenih osoba. Prilikom svojeg gostovanja u Dnevniku HRT-a dodao je da je pokrenut i novi elektronski sustav tzv. e-cijepih, jedan centralni e- cijepni karton Republike Hrvatske u koji liječnici uvode podatke.

Umjetna inteligencija ŠKOLA BUDUĆNOSTI Jeste li znali da roboti imaju pravo na državljanstvo?

Naglasio je kako po dosadašnjim saznanjima nema posebnih reakcija na cjepivo, te je istaknuo da će osobe koje su se cijepile biti praćene od strane liječnika obiteljske medicine.

Ministar je nadometnuo kako su i sami proizvođači cjepiva upozorili da osobe koje su se cijepile prvih 15 minuta moraju biti pod intenzivnim nadzorom, te se nakon toga mogu ponašati uobičajeno. Upozorio je da u slučaju simptoma, nužno se javiti liječnicima obiteljske medicine ili direktno na HALMED.

Komentirao je i fotografije na kojima naoružani policajci čuvaju cjepivo. Smatra kako nema potrebe za tim no i da je to dogovor na razini Unije, jer je cjepivo strateški proizvod. 

VIDEO: Branka Aničić prva je osoba koja se cijepila

- Mislim da nema potrebe za dugim cijevima, ali određeno upozorenje i poruka koja je poslana praćenjem transporta je više nego dobrodošla, rekao je.

Beroš je naglasio da će druga isporuka cjepiva biti prije 4. siječnja, ali točan datum se još ne zna. Kazao je kao vlada "borba" na svjetskom nivou koje će zemlje povući sve doze.

- Međutim, Europska komisija ima mogućnosti i načina utjecati na  proizvođače tako da vjerujem da će sve biti sukladno ranijim dogovorima, poručio je..

U šibenskoj bolnici sve više zaraženih koronavirusom postcovid sindrom Ispovijest majke iz Pule: 'Nismo znali da je sin imao koronu. Kasnije je dobio osip, oči su mu natekle'

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako vjeruje da će se nastaviti trend pada novooboljelih osoba, a da su za to zaslužne mjere koje su donijete, te i odgovornost građana.

- Vjerujem da ova druženja oko blagdana neće poremetiti te trendove, međutim, bez obzira na dolazak cjepiva, tijekom tri hladna mjeseca u godini, siječnju, veljači i ožujku, morat ćemo se i nadalje pridržavati onih dosad objavljenih mjera. Održavati razmak i distancu, te nositi maske, poručio je Beroš.

Kazao je da se i dalje prate trendovi i broj novozaraženih osoba, te će se sukladno tome donositi i određene odluke glede relaksacije mjera.  Beroš je kazao da je moguće da 10. siječnja dođe do mogućih relaksacija mjera, ali isključivo će sve ovisiti o ponašanju u populaciji.
 

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Divana:

  Naravno da ću se cijepiti. Odgovornost je na svima nama a ne samo na Stožeru. Na njima najmanje, Svaki antivakser mora biti spreman preuzeti rizik i krivnju ako netko teško oboli ili umre a nije se cijepio zbog nagovaranja ili ... prikaži još! odgovaranja dotičnog.

 • Avatar Narod
  Narod:

  Antivaxeri u panici😂😍🥰🤩🤩

 • Avatar tipo
  tipo:

  Ravnozemljaci se boje da cjepivo osteti mozak a imaju najmanje razloga za paniku.