Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Beroš:

Broj zaraženih učenika raste, ali minimalno. Situacija je apsolutno pod kontrolom

Slavonski Brod: Održan 8. Hrvatski tečaj medicinskog odgovora na veliku nesreću
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/5
17.10.2021.
u 14:03

Savršeno je to što se tečaj održava u Slavonskom Brodu, međutim moramo uvježbati i stručnjake u drugim regijama, poručio je Beroš najavivši kako će Hrvatski zavod za hitnu medicinu u naredne dvije godine financirati 10 tečajeva u Hrvatskoj.

U Općoj bolnici dr. Josipa Benčevića u Slavonskom Brodu održan je tečaj medicinskog odgovora na velike nesreće, na kojem je sudjelovao i ministar zdravstva Vili Beroš.

Brodska bolnica jedina je medicinska ustanova u Hrvatskoj koja sustavno provodi ovakve važne edukacije i vježbe zbrinjavanja stradalih. Novinari su imali priliku vidjeti kako izgleda organizacija žurnih službi u masovnim nesrećama poput one iz srpnja ove godine, kada je na autocesti A3 kod Slavonskog Broda deset kosovskih državljana smrtno stradalo, a više od 40 ih je ozlijeđeno.

- Ovakvi tečajevi iznimne su važnosti. Svjedočili smo da je Hrvatsku, nažalost, u kratkom i recentnom vremenu zadesilo više nesreća, odnosno katastrofa. Stoga moramo biti promišljeni i pripremni za takve stvari – rekao je Beroš.

Hrvatski tečaj medicinskog odgovora na veliku nesreću poslijediplomski je tečaj Europskog društva za traumatologiju i hitnu kirurgiju, a održava se osmu godinu u slavonskobrodskoj bolnici u organizaciji Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i Hrvatskog društva za medicinu katastrofe. Zahvaljujući dugogodišnjoj provedbi navedene edukacije, osigurava se jedinstveni sustav medicinskog odgovora na velike nesreće, ali i kontinuirana provjera postojećih protokola s ciljem konstantnog unapređenja zbrinjavanja hitnih pacijenata u velikim nesrećama i katastrofama.

Ravnatelj brodske bolnice dr. Josip Samardžić najavio je kako će kod nje biti izgrađen i heliodrom

- To je stvar planskog promišljanja da se kroz uvježbanost i opremljenost može refleksno reagirati na sve potrebe koje velike nesreće donose – rekao je Samardžić.

Odgovarajući na pitanja novinara vezana uz aktualnu epidemiološku situaciju, ministar Beroš naglasio je kako se povećanje broja zaraženih uvijek prelijeva i na bolnički sustav, ali u ovom trenutku nema govora o preopterećenju. Dodao je kako broj bolesne djece u školama raste, ali minimalno.

- U kontinuiranoj sam komunikaciji s ministrom Fuchsom. On me izvještava gotovo na svakodnevnom planu o situaciji u obrazovnom sustavu i o tome koliko je djelatnika, ali isto tako i učenika zaraženo i u samoizolaciji i u ovom trenutku situacija je apsolutno pod kontrolom, ali naglašavam potrebu pridržavanja osnovnih protuepidemijskih mjera – istaknuo je Beroš. 

Komentara 3

DU
Deleted user
14:25 17.10.2021.

Ako je isključio svoje znanje i svoje iskustvo, onda jao si ga nama...

Avatar jambo
jambo
22:31 17.10.2021.

Kad ce tečaj za ravnozemljake, čitanje, pisanje, zemlja okrugla etc. ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije