Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pronađena kod pacijenta iz Zagreba

Beroš: Nemoguće je reći koja je to mutacija, možda bude i neka hrvatska

Zagreb: Ministar zdravstva Vili Beroš održao konferenciju za medije
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
18.02.2021.
u 12:12

Trenutačno se sekvencira cijeli genom, a rezultati će biti za tjedan dana, rekao je Beroš

U Hrvatskoj je prvi put prepoznata mutacija iz brazilske varijante virusa SARS-CoV-2 označena šifrom E484K. Rezultat je to rada znanstvenog tima iz Laboratorija za naprednu genomiku Instituta Ruđer Bošković koji vodi dr. sc. Oliver Vugrek.

"Istina je da je detektirana jedna od mogućih mutacija. Trenutačno se sekvencira cijeli genom, a rezultati će biti za tjedan dana. Nemoguće je reći koja je mutacija, je l' južnoafrička, brazilska... Možda bude i neka hrvatska varijanta. Ovo je samo jedna vrsta mutacije, tek ćemo vidjeti", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš uoči sjednice Vlade. "Važno je da je ta mutacija nađena u uzorcima iz tri hrvatska grada. Nađena je 30. siječnja kod jednog pacijenta iz Zagreba i nema kliničkih parametara koji bi upućivali na egzaktnije širenje epidemije. Nadam se da neće biti ništa važno", kazao je.

Nabava ruskog cjepiva

"Možemo čekati odobrenje EMA-e koje će biti krajem travnja ili početkom svibnja. Ili poput nekih drugih država dopustiti HALMED-u da na osnovu evaluacije određene dokumentacije dozvoli interventni uvoz. Mi uzimamo u obzir sve adekvatne parametre. S obzirom na to da nemamo nikakve garancije s ugovorenim dozama, naš je zadatak sve mogućnosti uzeti u razmatranje, a uzet ćemo onu koja je za hrvatske građane najsigurnija", kazao je Beroš.

Video: Što sve znamo o britanskom novom soju koronavirusa

 

Ključne riječi

Komentara 21

KO
Korda
13:08 18.02.2021.

Beros, ne brini! Tu su nasi vrhunski covidioti koji su svoje radove o svim mutantima svijeta vec poslali u tisak.

ED
edgar2
12:27 18.02.2021.

Što se virusi više prenose i repliciraju to ima više mutacija.E484K mutaciju sadrže i južnoafrička i brazilska varijanta kao i B.1.525, nova varijanta neki dan pronađena u Velikoj Britaniji...

DU
Deleted user
12:27 18.02.2021.

Bravo,imamo ga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije